Daftarkan emel di bawah. Ini akan membolehkan kami menghantar iklan-iklan jawatan kosong terkini seluruh negara dan tips-tips berkaitan kerjaya terus ke dalam emel anda. Masukkan emel di bawah sekarang! Tapi sebelum itu, baca cara mendaftarkan emel ini dahulu.

Delivered by FeedBurner

Jumlah Subscriber


Cara Memohon Jawatan Jururawat

Cara Memohon Jururawat
Permohonan Melalui Portal SPA - Suruhanjaya Perkhidmatan Awam

Calon yang mempunyai kelulusan seperti yang dikehendaki adalah layak untuk memohon jawatan Jururawat dengan mengisi Borang SPA8i melalui laman web Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) di pautan ini.

Permohonan Melalui Program USM - Diploma Kejururawatan

Permohoanan menjadi jururawat juga turut boleh dibuat melalui program Diploma Kejururawatan di USM secara sepenuh masa di Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Kampus Kesihatan, Kubang Kerian, Kelantan. Untuk memasuki program ini, permohonan boleh dilakukan secara online melalui pautan permohonan diploma kejururawatan.

Namun, pastikan terlebih dahulu anda memenuhi kelayakan yang diperlukan. Sekurang-kurangnya mendapat gred C6 / 6C dalam lima subjek di peringkat SPM termasuk (Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Sains atau Biologi serta satu lagi subjek lain). Jika berjaya, anda akan ditemuduga sebelum layak mengikuti program ini. Untuk melihat syarat penuh, anda boleh rujuk contoh iklan diploma kejururawatan USM.

Permohonan Berkhidmat Di Agensi Kerajaan

Bagi pelatih kejururawatan atau Jururawat di agensi swasta dan badan berkanun yang berhasrat untuk berkhidmat dalam agensi kerajaan perlu memohon melalui Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dengan mengisi borang permohonan SPA 8 yang boleh didapati dari laman web SPA.

Bagi permohonan yang memenuhi kelayakan yang ditetapkan akan dipanggil untuk menjalani sesi temuduga yang dilaksanakan oleh SPA dimana keputusan akan dapat diketahui dalam masa satu bulan selepas temuduga melalui laman web SPA. Lanjutan daripada itu, surat tawaran akan dikeluarkan oleh SPA dan surat penempatan akan dihantar oleh Bahagian Sumber Manusia Kementerian Kesihatan Malaysia.

41 comments:

  1. kenapa saya isi borang spa tu tapi x melepasi syarat?..saya nak tau apa syarat yang tak lepas tu..
    :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pon sama.. kenapa mcm ni ? dah mohon tp masih jwpn yg sama. ape syarat2 yg perlu dilepasi ?

      Delete
    2. saya pon sama.....padahal dah lulus,dah ada lesen jururawat....poblem apa tah pun tak tau...selalu dapat tak melepasi syarat....tention....

      Delete
    3. samalah selalu cakap macam tu. hari ni isi esok tak lepas pelik betol... kawan2 lain pon sama... ermmm

      Delete
  2. Cmne nk apply nurse gov gred u29

    ReplyDelete
  3. mcm ne nk mohon jururawat ..jka da ksong sla hbungi sya nor azlita ayu bt amran di nbr nie0176160556


    ReplyDelete
  4. sda apply pun tp belum ada rezeki lg,sy minat sangat bidang ni...wish me luck ok..

    ReplyDelete
  5. Sy ade apply da 2 taon da . Tapi ta dpat pon

    ReplyDelete
  6. erm...sy skrg ni bertugas sbgai Jururawat gred u29, shj nak kongsi pendapat kat sini.. sebab xlayak dan xmelepasi syarat2 nak memasuki latihan jururawat tu , jika nak terpilih masuk temuduga masuk ke KKM 10 jawatan paramedik, calon seharusnya sekurang2 mendapat gred KREDIT dalam SPM untuk matapelajaran BAHASA MELAYU,BAHASA ENGLISH,MATEMATIK, SAINS,wajib dan kalau boleh klu dpt kredit matapelajaran lain lagi bagus :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selmt sejhtera...Tlg col sy ya...nim yamee 0164865334 sy hrp sy akn dpggl untk bkrja sbg jururawt u29...trm ksh.

      Delete
    2. haah btol tuh. subjek2 kt atas memg jd syarat nk msuk. sy pon bru dpt setelah 3 taon tnggu. tuh pon lepas sy dh hbes dip in nursing dr kolej swasta.

      Delete
  7. saya nk tnya hujung tahu 2013 ni ada lg ke interv untu jawatan jururawat

    ReplyDelete
  8. boleh saya tahu tak link or anythg mana saya boleh aaply for this job..cari tapi tak jumpa la any1 please help me thank u

    ReplyDelete
  9. saya berminat untuk menjadi jururawat..saya cuma lepasan spm shj...boleh bagi saya panduan untuk jadi jururawat..mintak kerjasama..sila email saya untuk membantu=fariz_kill12@yahoo.com

    ReplyDelete
  10. sya sntiasa temuduga jururawat tpi hsil nya ttap sma,,tdk melepasi syarat..
    apa syarat yg dikehendaki????

    ReplyDelete
  11. malangya umur dah lepas dah.tak boleh nak apply..:D

    ReplyDelete
  12. bila lgi dh intrviw tuk jurwt u29???

    ReplyDelete
  13. sy ada soalan...psl kelulusan spm..dh kwn dpt kkm dgn kelulusan math gagal,bi lulus..sdgkn syarat msk kkm bm bi math sains krdt...even dh juga kwn yg dpt msk kkm dgn cgpa below 2.5???

    ReplyDelete
  14. Nape saya xd pngl tmudga

    ReplyDelete
  15. belum ada rezeki bersabah la..banyak berdoa jangan putus asa

    ReplyDelete
  16. Sy nak tnya kalau pelajar lepasan spm nak mem0hon msuk latihan separa perubatan gred u29 ,dgn subjek math n bi d pringkat lulus shj, adakah dpggl tmuduga ?

    ReplyDelete
  17. sy dah keje nurse dkt bdn berkanun di hukm 2thn..tp sy nak tukar kerja kat sabah ikut suami..dah isi kkm tp masih blm dpt jawapan..mcm mana ya nk cpt lulus..

    ReplyDelete
  18. Jururawat my love job stiilll menuggu...so sad..

    ReplyDelete
  19. I love nursing very much...tp smpi skg tk dpt kja nurse...sy hrp sy dpt kja sbg jururawat u29 ,kkm...

    ReplyDelete
  20. kalo umur dah 28,tp ada diploma nursing n da ada lesen masi boleh apply kkm lg ke?ataupun umur di hadkan?confused...:(

    ReplyDelete
  21. Syarat Lantikan Ke Jururawat Gred U29
    - Memiliki Diploma Kejururawatan daripada Kolej Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia, Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) yang diiktiraf oleh kerajaan Malaysia; dan

    - Telah berdaftar dengan Lembaga Jururawat Malaysia.

    - Lulus Bahasa Malaysia (termasuk lulus Ujian Lisan) di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

    ReplyDelete
  22. klu B.I x krdt tpi setakat lulus boleh melepasi syrt jga ka?

    ReplyDelete
  23. umur mesti genap 18 baru melepasi syarat2 ker?saya belum genap 18 bulan 12 baru 18 ..spa mesti umur kena genap ker????

    ReplyDelete
  24. tu sebenarnya bkn tk lepasi syarat tp diorang dh ambil org lain.. sy pu gitu gak..sabar jelaa

    ReplyDelete
  25. Sy Rafizah Binti Harun dh pnh dpt intview dec last year,tp x dpt blh sy thu
    kelayakan apa yg KKM nk.i dh 4 thn join hsptal swasta.

    ReplyDelete
  26. Tak mlepasi syarat ade peluang ke nk dpt pnggilan temuduga..lieza

    ReplyDelete
  27. 2014 ...ada intake jururawat ...g tk?

    ReplyDelete
  28. salam ade tak lagi interview jururawat pada 2013 nie?

    ReplyDelete
  29. asyik tunjuk "TIDAK MELEPASI SYARAT" je.. tak fhm tol ngan sistem SPA nie.. syarat apa lg yg diperlukan. member aku CGPA x cecah 3.00 pon dah dpt panggilan n msk kj.. aku dpt 3.41 masih x dpt memenuhi syarat mrk??? Frusted////

    ReplyDelete
  30. aku nk login spa xboleh la plak tension nyer..bynk kali try xdpt jgak..ish ape xkene entah...aku tngok xde pn soala dan aduan kita ni di balas oleh pihak berkenaan....

    ReplyDelete
  31. sy freshie, hope dpt krajaan scept yg blh. . wish me luck erkk :)

    ReplyDelete
  32. SYA JURURAWAT U29 DI HUKM BLEH KE SYA NK BT PERTUKARAN DARI HUKM KE HUSM. ADKH PERTUKARAN PERLUKAN SYARAT SEPERTI SUKA SAMA SUKA???

    ReplyDelete
  33. saya apply spa tapi semua xmelepasi syarat..boleh saya tahu kenapa

    ReplyDelete
  34. kenapa saya apply jururawat,selalu xmlepasi syarat kelayakan.?

    ReplyDelete
  35. Knp asyik xblh bkk on9 spa nIe Ek?sy pn nk try apply jga ..mne tau ade rezeki kE ..

    ReplyDelete
  36. jururawat diperlukan segera area kl dan selangor. kamalsalleh3@gmail.com

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen atau pendapat anda. Terima kasih!