Daftarkan emel di bawah. Ini akan membolehkan kami menghantar iklan-iklan jawatan kosong terkini seluruh negara dan tips-tips berkaitan kerjaya terus ke dalam emel anda. Masukkan emel di bawah sekarang!

Delivered by FeedBurner

Jumlah Subscriber


Panduan Temuduga Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17

Temuduga Pembantu Tadbir N17
Anda menemui artikel ini kerana anda adalah salah seorang daripada yang dipanggil ke temuduga Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17 yang akan diadakan oleh pihak SPA mulai pertengahan bulan Jun ini bukan? Sudahkah anda bersedia?

Sebelum itu, mungkin anda baru pertama kali sampai ke sini, ketahuilah bahawasanya kami adalah sebuah blog kerjaya yang menerbitkan iklan jawatan-jawatan kosong terkini setiap hari, di samping kerap berkongsi tips kerjaya misalnya panduan temuduga jawatan yang sedang anda baca ini. Oleh itu, kami cadangkan kepada anda agar mendaftarkan emel di ruangan yang disediakan di atas supaya anda selalu menerima update terkini daripada kami tanpa gagal.

Kita teruskan. Untuk makluman anda, permohonan jawatan sebagai Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17 ini adalah yang paling ramai pernah kami saksikan. Pasti anda ingin tahu berapakah jumlah permohonan yang diterima oleh SPA bukan? Berdasarkan statistik rasmi SPA, jumlah sebenar calon yang memohon jawatan Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17 adalah seramai 112 141 orang! Iya.. Anda tidak salah lihat angka tersebut. Seramai satu ratus dua belas ribu dan satu ratus empat puluh satu orang. Wow.. Cukup ramai sekali.

Dan untuk ambilan kali ini, pihak SPA sudah menentukan bahawa calon yang lulus temuduga akan ditempatkan di KKM - Kementerian Kesihatan Malaysia. Sudah tentu anda rasa bersyukur kerana daripada sekian ramainya pemohon, anda terpilih dipanggil ke sesi temuduga. Tapi jangan terlalu cepat berpuashati. Ini adalah kerana bilangan mereka yang dipanggil temuduga juga ramai. Seramai 12 765 orang calon!

Pasti rasa lega tadi sudah terbang melayang entah ke mana. Sesi temuduga ini tidak boleh diambil mudah dan dipandang ringan lagi. Anda harus bertungkus-lumus untuk bersaing dengan lebih 12 ribu calon yang lain. Dan menurut sumber tidak rasmi, dikhabarkan agak ramai juga calon yang memiliki ijazah turut serta mencuba nasib. Namun begitu, kami di Blog Tips Kerjaya akan cuba membantu para pembaca kami (termasuk anda) seberapa boleh yang mungkin. Tips temuduga yang kami kongsikan ini sebagai misal. Dan untuk kali ini, kami akan cuba berkongsikan sedetil mungkin apakah yang anda perlu persiapkan pada diri anda sebelum menghadirkan diri ke sesi temuduga Pembantu Tadbir N17 itu nanti.

Berikut dikongsikan 8 panduan temuduga Pembantu Tadbir (Perkeranian / Operasi) Gred N17:

1. Sudah tentu perkara pertama yang anda harus tahu adalah tugas hakiki anda sebagai seorang Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17. Ini termasuklah menjalankan tugas-tugas perkeranian selaras dengan fungsi tugas Kementerian/Jabatan/Bahagian yang berkenaan seperti tugas-tugas penyelenggaraan fail/dokumen, pengiraan, penyediaan laporan bulanan, statistik serta penyediaan.

2. Dan dalam kes kali ini, Kementerian/Jabatan/Bahagian dimana anda akan ditempatkan adalah Kementerian Kesihatan Malaysia. Adalah wajar untuk anda mengetahui:

- Visi Kementerian Kesihatan Malaysia
- Misi Kementerian Kesihatan Malaysia
- Fungsi asas Bahagian dan Jabatan di Kementerian Kesihatan Malaysia
- Struktur Organisasi Kementerian Kesihatan Malaysia

3. Anda juga mesti peka terhadap isu-isu semasa dalam bidang perubatan dan kesihatan seperti:

- Kempen Cara Hidup Sihat
- PROSTAR
- Pendermaan Organ
- Penswastaan perkhidmatan sokongan hospital
- Peranan NGO dalam bidang kesihatan

4. Paling mustahak, sebagai seorang Pembantu Tadbir N17, anda mesti mahir dalam pentadbiran dan pengurusan pejabat yang merangkumi Aspek Keselamatan dan Aspek Perkhidmatan. Diperincikan di bawah agar mudah untuk anda membuat rujukan atau bacaan tambahan kelak.

A. Aspek keselamatan
• Ancaman kepada keselamatan dan tanggungjawab pegawai
• Keselamatan Fizikal
• Keselamatan Dokumen
• Keselamatan Peribadi

B. Aspek-aspek Perkhidmatan
• Jabatan dan Orang ramai
• Perkara-perkara Perkhidmatan
• Surat Menyurat
• Fail Memfail
• Memelihara dan Menyimpan Rekod-rekod Kerajaan

5. Sudah tentu tidak masuk akal sekiranya seorang Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17 tidak mengetahui hal berkaitan Kewangan Am. Jadi perkara-perkara di bawah mesti anda ambil perhatian. Jika belum tahu, cari rujukan, baca buku, tanya kawan atau apa saja yang anda terfikir.

- Pengurusan Kewangan dan Akaun
• Terimaan
• Bayaran
• Sistem Belanjawan Negara

- Perolehan Kerajaan
• Bekalan
• Perkhidmatan
• Kerja

- Pengurusan Stor
• Pengurusan Harta Modal, Inventori dan Bekalan Pejabat
• Verifikasi Stok
• Pemeriksaan Stor
• Tatacara Pelupusan

6. Untuk memudahkan rujukan anda, kami kongsikan juga sumber dimana anda boleh bermula. Untuk mendapatkan maklumat mengenai visi, misi, fungsi dan struktur KKM anda boleh ke laman rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia.

7. Selain itu, anda juga boleh cari pekeliling atau edaran kerajaan tentang Panduan Pengurusan Pejabat, Arahan Keselamatan, Arahan Perbendaharan, Sistem Belanjawan Diubahsuai (MBS) dan Tatacara Pengurusan Stor.

8. Harus dimaklumi juga, dalam mana-mana temuduga kerajaan sekalipun, akan dinilai seseorang calon itu dari sudut etika, budaya, pemakaian, komunikasi, sahsiah diri dan kesesuaian calon. Ini wajib. Rujukan yang baik untuk aspek ini juga turut kami kongsikan. Ia menyeluruh dan lengkap bagi tujuan persediaan penilaian sahsiah dan kesesuaian calon. Boleh rujuk melalui pautan di bawah:


Demikianlah 8 tips yang sempat kami kongsikan khusus untuk kegunaan semasa temuduga Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17 itu nanti. Adalah diharapkan ianya dapat memberi gambaran kasar dan memudahkan pencarian rujukan anda. Dengan itu kami doakan anda berjaya di dalam temuduga itu nanti. InsyaAllah.

2 Tips tambahan:

1. Dikhabarkan juga, kemungkinan besar calon akan disuruh memperkenalkan diri, memberitahu penemuduga kenapa ingin berkerja di sektor awam dan beberapa jawapan lain di dalam Bahasa Inggeris. Mungkin panduan menguasai Bahasa Inggeris cara pantas ini berguna buat anda.

2. Kepada calon yang tidak mahir menulis resume kerja, bolehlah membaca panduan menulis resume dengan betul. Ini akan meninggikan lagi peluang anda untuk menarik perhatian penemuduga.

P/s: Jika anda dapati tips ini berguna dan anda rasa ia juga turut bermanfaat kepada rakan lain, mohon kongsikan bersama mereka dengan menekan butang Share Facebook atau Goole Plus yang disediakan di atas. Terima kasih.

225 comments:

  1. thnks 4 info.. mcm mane en tahu akan ditempatkan di kkm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy nk mta bntuan ngn anda smua.sy dpt pgln tmu duga pmbntu tdbr pkrnian/operasi N17 (KKM). Sy golongan oku......

      Delete
  2. hehehe.. saya da tahu.. thnks so much

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami doakan kejayaan Eqa dalam sesi temuduga itu nanti. InsyaAllah.. :)

      Delete
    2. Macamna nak check kita dapat kat KKM atau jabatan lain?

      Delete
    3. check dekat urusan pengambilan statistik 2

      Delete
  3. btul ke kali nie akan ditempatkan di kkm n yg ini kontrak ke tetap

    ReplyDelete
  4. saya salah seorang calon unt JUN 2012
    waahhh..12 ribu riban..
    =) banyak nya..

    ReplyDelete
  5. banyaknye? neves plak gase..huhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pon.. esok dah... ramainya... rezeki di tgn tuhan kan..

      Delete
  6. sy pon salah sorg calon pembantu tadbir utk Jun 2012
    ni 1st time nk pegi interview....
    nervous nye rasa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun sama untuk 25 June.. Ramainya yg interview... Takut...

      Delete
    2. 28 jun...seram,seram

      Delete
  7. 6 july for me..hope that everything goes well..
    and if not^^
    umm,God knows what best for me^^
    Yet,im very grateful..Happy sabbath all^^
    see u durng the interview<3

    ReplyDelete
    Replies
    1. ermmm,saya pun takut jg ne..nerves btul nk p interview 5july ne..harap semua bjln dgn lancar..

      Delete
  8. tips amat bguna . sy calon tuk 28 jun intview . arap2 sume bjalan lancar . 1st nk pegi intview . kalo kerajaan mcm nie , xde la dy suoh speaking kn ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu.. saya pom interview gak.. tp 2 jun.. nanti kongsi2 ekh ape y dye tanye .. thnks :)

      Delete
    2. i.view 28 jun nie kat spa Putrajaya...seram jgk,nasib baik ad panduan nie xde la "blur"..

      Delete
  9. kali kedua... :) dulu simpanan..kali nie harap2 berjaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. anymous . smlm interview kn ? so mcm mane ? susah x soklan dye ?? nevous . sher la cket . ehehe

      Delete
  10. saye plak interview untuk 20 jun ni.....harap2 berjaya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sye pn 20 jun ni...wish us luck...c u thre...

      Delete
  11. Admin nak tanya, macam mana nak tulis sumbangan dalam resume ye?

    ReplyDelete
  12. sya interview pd 26jun nie...adoii...hrp2 smuanya bjln lancar...
    dapat @ tidak bergantung pd rezeki masing2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye.. gOOd luck :P nanti kongsi2 la yea.. ape yang diinterview.. huhu.. :)

      Delete
  13. admin, sy dpt pgglan utk 19 jun ni... tq 4 de information.. tp ada sstu yg agak mmeningkan kpla sya, kerana sy adlah pemegang diploma.. perlu ke sy sertakan certificated dip sy tu masa temuduga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu nk tau jgk klo jwtn utk SPM perlu x pemegang dip or ijazah sertakan cert diorang..

      Delete
    2. salam..saya pun interview 19 Jun ni..pusat temuduga kat mana?

      Delete
    3. thun lpas sy intrview utk jwtan ni jgk di putrajaya..tpi sy pegi bgitau kt pnemuduga yg sy ni ada diploma..trus penemuduga tu ckp jwtn ni bkn utk yg ada diploma..last2 result kluar gagal utk jwtn nie..aduh..

      Delete
    4. good luck 4 the interview.. nnti kongsi2 la eakh :)

      Delete
    5. . Saya merupakan pemegang diploma. Perlukah saya membawa diploma dan transkrip semasa menghadiri temu duga sedangkan temu duga yang saya hadiri adalah jawatan yang mensyaratkan kelulusan SPM sahaja?
      Calon perlu membawa diploma dan transkrip ketika menghadiri temu duga walaupun jawatan tersebut hanya mensyaratkan kelulusan SPM sahaja kerana berdasarkan panggilan surat temu duga, calon perlu membawa semua kelayakan akademik yang telah diperolehi oleh calon tersebut.

      Delete
  14. salam 1 malaysia...saya pon salah seorang yang akan diinterview....rasa takut pon ada coz yg lain ada dip. harap2 akan berjaya berkat doa ibu n ayah,,,saya punya date intrv 21/6 nie...at alor setar....

    ReplyDelete
    Replies
    1. good luck 4 the interview.. nnti kongsi2 la eakh :)

      Delete
  15. boleh sy tau btol ke jawatan ni hanya utk org yg da pengalaman kerani jer..n klo sy da dip perlu ker sy bawa dip sy mase itvw nnt..

    ReplyDelete
  16. salam.... sy ade jgk dpt tmuduga...smoga kite smua berjaya...insyaAllah... mudah2an ALLAH permudahkan segalanya buat kite smua k... (^_^)

    ReplyDelete
  17. sy interview 17/6 ni,dkt SPA Kelantan...huhuhuhu
    hrap2 berjaya la...ni kli k2,bulan lps interview jwtan len..tp nebes ttp de...:)
    to Anon yg tnye sal nk sertakan sjil dip 2 @ x,sy rase xperlu kot...sbb ni jwatan tuk spm...sy pmegang dip gak,tp mase p intrview tuk 1st time bulan lpas,pekerja kt SPA 2 bgtaw xpyh ltak pn sjil dip 2,tp klu nk ltak pn xpe...:)
    Gud luvk smua..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Panel tau x kta ada diploma? kalau dia tau nak cakap macam mana eh? lagi satu sijil pmr kena bawak skali ke?

      Delete
    2. good luck 4 the interview.. nnti kongsi2 la eakh :)please3

      Delete
    3. anon : alhmdulillah sy da lpas da..heeee..cam sy ri2, panel xde tnye pn..resume pn xde ltak pn de dip..klu die tnye just ckp xde,tp terplang la klu nk bgtaw pn..:)
      saya eqa ikram :interview ri2 de dua panel,sorang dri spa,sorang dri kmnterian yang berkaitan,slh sowg panel cina,so mmg kne speaking,tp ckit jer,mase introduce dri kte..:)..antara soklan yang ditnye (ni kte pnyer la..hehehe)
      1. introduce yourself(english)
      2. nape bermnat keje kerajaan (english)
      3.tugas - tugas pembantu tadbir
      4.pendapat tntang 1 malaysia
      5.rukun negara
      6. nama perdana menteri pertama smpai skrang
      7. kempen - kempen kesihatan
      seingt sy yang ni jela...so gud luck yerr..:)

      Delete
    4. Mcm mn nak susun sijil tu dari rendah ke tertinggi @ tertinggi ke rendah? Dalam resume plk macam mana tulis spm dulu @ diploma? Buntu.

      Delete
    5. Anon :Bse kne susun ikut yang tertinggi bru rendah..resume lak tlis dip dlu bru spm,tp jgn risau,interview nnti kan de pekerja kt c2 yg guide cene nk susun sjil nga btol...:)

      Delete
  18. salam 1 Malaysia..

    Tip amat berguna. Saya interview 4 Julai ne.. rasa neves.. ne kali ke2 temuduga kerajaan. Mudah2an berkat ibu dan bapa serta sokongan keluarga membuatkan saya lebih yakin dan berjaya.. AMIN..
    Apa2pun good luck yang bakal interview...

    ReplyDelete
  19. salam....
    sy jg salah seorang calon intview utk jwatan ni.....20/6 di jb.....tips yg di beri sgt brguna.....smoga sy yakin utk intview ni & gud luck to all candidate....amin

    ReplyDelete
  20. Salam....sy intrvw 19 June ni.....takotnye....first time nak g intrvw krjaan.....ADMIN sy nak tau.....inrtvw nnti dlm bm ke bi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. good luck 4 the interview.. nnti kongsi2 la eakh :)

      Delete
  21. 6 Julai...
    bdebar2 rasa ni..
    kali kedua temuduga..
    harap kali ini dapat...Amin...

    ReplyDelete
  22. Salam.. thanks for the tips.. saya interview 3 jun ni kat k.terengganu.. first time interview.. good luck untuk semua yg bakal ditemuduga.. InsyaAllah.. Amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi awak dh interview ke?dorng tnye ape?sy interview24jun nikt kolej jururawat Kuala Terengganu

      Delete
  23. salam..saya interview pada 19hb ni d putrajaya..Good Luck pada semua ya :)

    ReplyDelete
  24. Siapa tau mcmana nk buat resume utk temuduga ni?bab sumbangan atau bkt istimewa 2 yg xtau nk ltk apa..saya intrview 19 ni d jb.tkt nye

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pn same 19hb ni kat kt jb gak.....nnt kte jmpe ye....gud lck tuk awk...^^

      Delete
  25. saya 20 jun ni kuala terengganu..wish me luck

    ReplyDelete
  26. salam 1 malaysia..saye pon dpt kat kelantan..hope my dream will come true...amin..
    tp yang sedang sambung belajar..perlu x ckp masih belajar eh?
    quit blur~

    ReplyDelete
    Replies
    1. good luck 4 the interview.. nnti kongsi2 la eakh :) saya pom inteview kat kelantan gak.. tp nape yang saya lmbt lg ekh..

      Delete
    2. hehhe gud lark jugak..saye still study n ade dip loma g..tp harap sanagt dapt kje ni..tp..klu ckp tgh belajar..konfem la xdpt kan?tp ..xbaik menipu..huhu

      Delete
  27. sy salah seorang calon tuh..
    akan ditemuduga pada 3 julai 2012..
    serius blur lg..
    ta taw nk study ape..
    tpbile da bace ape yg ditulis dlm blog nie..
    secare x langsung dpt bantu sy..
    thnx :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah.. awk temuduga 3 julai kat mne? saya pon 3 julai gak.. kat k.terengganu... good luck ye..

      Delete
  28. Assalam..sy nk tye ni..20hb jun 2012 ni sy ada intrview utk jwtan ni jgk..tpi sy ni ada diploma..perlu ke kita bgtau kt pnemuduga yg kita ni ada diploma..sedangkan jawatan ni utk spm je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terplng nk bgtaw kex..tp jwatan ni tuk spm jer,so ada gak panel yang kan tnye nape apply jwtan ni sdngkan kamo de dip..sy sndri xde bgtaw pn...:)

      Delete
  29. Sy 18hb nie..di putrajaya..tktnye..gud luck sume..

    ReplyDelete
  30. saya temuduga 20 hb...nervous nie...
    harap berjaya...amin

    ReplyDelete
  31. Salam, kwn2 yg dah pegi interview kongsi2 kanlah pengalaman anda d sini. Sgt berguna utk kwn2 yg lain..

    ReplyDelete
  32. SALAM..

    saya nak kongsi nak tanya soalan..
    kalau kita interview..
    prlu ke kita cakap kita ada amek diploma tapi tak habis..
    pening lah..
    nnti dia tengok result SPM mesti dia tanya tak sambung belajar ke..
    nak jwab apa lah
    haissyy..=(

    ReplyDelete
  33. kite pun dpt interview gak kat semban 25hb Jun nie...wish my luck...

    ReplyDelete
  34. as'salam .
    saya interview 19jun ini .
    sy pemegang diploma .
    perlu ke nak sertakan sekali diploma nie ?
    *dizzy*

    thank you .
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya di terengganu 21 hb, berbelah bahagi nk bwk atau x diploma..

      Delete
    2. Salam
      Sy linda.. sy jgk ade interview pd 6/7 utk N17 ni. sy apply on9 jwtn sbg pemegang diploma/spm..jd sy akan bw sekali diploma sy ms interview nt.. just utk share. good luck semua :))

      Delete
  35. tq untuk tips2 yg brguna ni... saya calon untuk 18june ini... semoga diberkati kepada semua yg trpilih untuk temuduga...

    ReplyDelete
  36. thx admin,,sgt bergune,,sy interview 28jun ni,,masuk yg ni,da kali ke 3,,da fedap nk apply,xsangka pulak dapat interbiu,,tetibe je rase malas nk pergi sbb kerja skrg baru naik gaji,,gaji pon bes..hhehe

    ReplyDelete
  37. saya ada interview 20/6 ni kat putrajaya.ada sapa2 tau x berapa sebenarnya jawatan kosong utk pmbantu tadbir ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 650 calon yg dipilih utk mengisi jawatan kosong..
      1000 calon simpanan..

      Delete
  38. sy pun interview 21hb nie.. nebes giler~~ sasape dah pegi interview tu share lar dgm kami :D

    ReplyDelete
  39. sya interview 3/7 kt spa kuching.. 1st time tmuduga... wish my luck k? God bless u all..

    ReplyDelete
  40. alamak..rmai nye..sy pn itebiu gak..esok..19hb..tp yg musykil kna bwak ke tdk diploma..rmai yg xbg fedback pn utk diploma /ijazah kna bwak ke tdk..pas2 pngesahan sijil oleh sape ek??debar nye...tkoottt...

    ReplyDelete
  41. hai.. sy pn dpt gak 4 julai nti ni da kali ke 4 mohon,hrap2 kali ni ada la rezeki.. semoga semua calon interview d berkati.. selamat berjuang n all de best.

    ReplyDelete
  42. sy intv 3hb kat SPA JB..tp sy tk pasti sbb kat surat tawaran tu under KKM/JPA..so sekarang ni saya tak tahu nak lebihkan yg mana.harap admin sudi membantu


    gud luck u all

    ReplyDelete
  43. assalamualaikum,..sy pun salah seorang calon untuk temuduga ini,..boleh x kongsikan sedikit apa soalan temuduga nanti,..nebes la plak,..huhu,..sy temuduga 2/7,..tp,sy temuduga jaoh dari u all,..sy calon dari miri sarawak,..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kamek tukar pst intvw. esok kmk intvew. spttnya kt miri. neves!

      Delete
    2. hai..hai..sy pun salah sorg calon utk temuduga ni yg dr miri,swk.tp sy intrvw 27/6 nnt.huhu..all d best & God bless all! ;)

      Delete
  44. As Salam...Tumpang tanya kwn2,agak2 la kalu yang berjaya dlm temuduga ni bila akan lapor diri?

    ReplyDelete
  45. Gud luck tuk semua yerr...alhmdulillah sy interview 17jun(ahad) dkt SPA cwagan kelantan...de 2 org panel,sorang dri SPA,ag sorang dri kmnterian berkaitan,sowg cina,sowang melayu,so mmg kne speaking tp ckit jer,mase introduce dri..sy share soklan yg panel tnye ri2
    1. introduce dri (english)
    2. nape nk keje kerajaan (english)
    3. nape awk lyk dpt keje ni(english)
    4. rukun negara
    5. PM pertama smpai sekarang
    6.tugas - tugas pembantu tadbir
    7. pndapat tntang 1 malaysia
    8. contoh - contoh kempen malaysia
    9. pe yg faham dengan pendermaan organ
    ni jela kot(45 min gak duk dle blik 2),so gud luck smua..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kerana share..
      nice info..
      gud luck..

      Delete
    2. kalau kat kelantan..mesti tempat saye gak kan?cam ne n penemuduga??ok x dorang punya feedback??mesra?

      Delete
    3. rain : gudluck yerrr..:)
      anon: asenye de 1 je pusat temuduga 2,so sme tmpt kot..:)
      Alhmdulillah panel mmg ok,cool gle..so xdela ase nebes cgt mse interview,xsdar pn duk lama lam 2..mmg baik,ske gelak2..gudluck yerrr..:)

      Delete
    4. tq for sharing taw..2la..xde la pressure sngt kan..tp mesti dia tanye kite tgh keje or wat pe skrg kan??saya tgh confius nk ckp ape..sbb still studying now..tp nk sngt kje ni;)

      Delete
  46. U ALL...mcm mane nk buat resume ye? gambar letak kt mana??

    ReplyDelete
  47. berdebarnye....gud luck semua...ade sape2 x yg intrbiu 27/6 d SPA putrajaya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 27/6 jugak tapi SPA Melaka. :) GOODLUCK!!

      Delete
  48. esok ntvew kt ptajaya. neves!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cam ne ur intrw?share la ckit :)

      Delete
  49. waaa~ ramai kot yg dpt interview tu..
    & saya slh sorunk..
    my interview next week..sgt nervous..bile bace tips ni..mmg membantu la.. ^__^

    ReplyDelete
  50. nerves gak..huhu..gud luck tuk sume yg dh interview dan akan interview.. :)

    ReplyDelete
  51. Sy ada baca kt blog lain kena print resume atas glossy paper.. kertas biasa x pe ke?

    ReplyDelete
  52. Saya intrbiu 2 july ni kt penang..nerves gak..info blog ni byk mmbantu..tima kasih..doa2 la kita suma dpt jwtan ni..

    ReplyDelete
  53. sy pun slh seorang..intv 1 julai ni kat alor star kedah...dlm resume tu betul ka takyah tak diploma?lg tnya soalan pa lg ha?tq sharing2..gud luck sumer...

    ReplyDelete
  54. esok dah my turn..intrvw..wish me luck :)

    ReplyDelete
  55. huh..neves rsanye...tkot..pning nk attach x sijil dip..

    ReplyDelete
  56. hai,sy wani..sok sy de interview kat wisma negeri seremban,rase takut n xyakin lg..hope dapat tempuh walaupun baru 1st time..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tau,pe dorang tnye ek?? sy pn kne kt wisma NS ..jumaat ni...klu ari last mesti kaw2 die tnye kn..

      Delete
  57. me too. Interview on 4 july .nervous but i will try my best. wish me luck.and gud luck all of u.

    ReplyDelete
  58. thanx for info...besok turn saya la..nervous!

    ReplyDelete
  59. dpt panggilan 29june....xsangka byk jgk nk kne tahu..tanx ;)

    ReplyDelete
  60. ade tak yang intv jap SPA JB..sy intv 3/7

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy bru smlm interview..simple je..
      smua soalan dlm melayu..
      pnemuduga tak tnye lnsung psl kkm..
      cme perkenalkan diri,tntg tugas pmbntu tadbir,npe nk kje krajaan,npe lyak dpt kje tu..

      Delete
  61. dh lepas interview rinie...x bnyk tanya sgt.ni soalannye :

    1)pengenalan diri
    2)SPM,buat apa skang?x smbg blaja ke?
    3)rukun negara (mmg spot on la nie)
    4)Pengalaman kerja kerajaan kalau ad.(cara susunan fail,format surat rasmi kerajaan)

    2 jela....17 julai ad lg interview,dh ad penglmn ok la ckit.

    ReplyDelete
  62. 10. Bolehkah saya memohon jawatan yang mensyaratkan kelayakan masuk yang lebih rendah?
    Boleh, dengan syarat pemohon mempunyai kelayakan masuk dan kelayakan terkini yang dimilikinya hanyalah satu peringkat lebih tinggi dari kelayakan yang ditetapkan bagi jawatan yang dipohon. Contoh: Jika anda memiliki kelayakan Diploma/STPM, anda boleh memohon jawatan yang mensyaratkan kelayakan masuk SPM. Demikian juga pemohon yang memiliki kelayakan ijazah sarjana muda di peringkat ijazah kepujian/am boleh memohon jawatan yang mensyaratkan kelulusan di peringkat Diploma atau STPM dengan syarat pemohon mempunyai kelayakan di peringkat Diploma/STPM. Walau bagaimanapun, kelayakan di peringkat matrikulasi masih belum diiktiraf Kerajaan bagi maksud pelantikan dalam perkhidmatan awam.

    ReplyDelete
  63. sy dah gi interview semalam, die tanya soalan:
    1. intoduce yourself (english)
    2. sekarang dah keje dgn swasta dah ok kenapa nak keje kerajaan?
    3. kalo kene hantar gi pedalaman sabah mcm mana? anak dgn suami mcm mana?
    4. kalo kene letak dalam bilik fail,dgn fail bertimbun kene settle dlm masa sekian2..nak buat mcm mana? cara nak settlekan?
    5. kalau ada CC yg lebih senior buat filing salah, mcm mana cara nak tegur dia, bila dah tegur die still nak dgn cara dia jugak. mcm mana nak settle?
    6. ada apa2 soalan?

    mcm2 rasa masa interview tu..haha.. gud luck kpd yang akan pegi interview nanti.. :)

    ReplyDelete
  64. kalu penemuduga tu tanya ada apa2 soalan tu memang kena tanya ke ek??...kalau xtau nak tanya apa jawab xda soalan xpe ke ?....lg 1 soalan knp nak keje kerajaan n knp kita layak utk jawatan tu nak jawab mcm mana ?...

    ReplyDelete
  65. wahhh ramainya...tkut plk dgr crita yg kongsi pngalamn intrview 2..sya lh sorg...5/7 nie intrview kt alor star....anyone yg sma dgn sya ????

    ReplyDelete
  66. salam,sy da interview 28jun baru ni..die tny pasal rukun negara dan kenape kerajaan wujudkan rukun negara..tu je soalan yg berkaitan..yg lain2 die byk tny pasal diri sy..siap tny sy main posisi ape dlm netball..hehhe

    good luck semua!doakan sy untuk interview seterusnye 23julai nnt...pembantu tadbir kewangan pulak..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..sy pun ade interview n17 jgk tp 6hb julai ni..dan pt(kew) 24hb julai ni jgk..sy kt putrajaya..tgk u ol punye soklan dorg tanye sy jd cuak pulak..seb skrg sy tgh dlm perkhidmatan..mst x sama die tye soklan..

      Delete
  67. saya inteview hari khamis ni 5/7/2012 kat alor setar.. sapa lagi di sana?

    ReplyDelete
  68. salam.. sy bru tmdga hari ni kt jpj trgnu.. penemuduga ad 2 org lelaki.. antara soalan yg ditanya
    perkenalkan diri(english).
    knp nk kerja krjaan
    apa sifat2 positif ptt ditonjalkan
    apa kebaikan dan keburukan media massa
    pengalaman kerja
    pndpt tntg sikap mengampu bos..
    tu je kut. x smpi 10 minit pon.
    xde pn tnye pasal tgs2 pmbntu tadbir.
    pasal kkm pon xde.misi visi pon xde. gud luck pd yg blm intrviem..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dlm resume bg SUMBANGAN apa??/dah buntu nie//....

      Delete
  69. sape interview kat wisma negeri, n9? panel dye okey x? kene ckap omputih x? hehe. Sy pon interview esok kat wisma negeri.Waa, xlah neves sbab sbelom ni pnah gak interview goverment.

    ReplyDelete
  70. bsuk turn sy kat SPA kota Kinabalu...thnks tuk tips2 kalian...

    Gud Luck Everyone...

    ReplyDelete
  71. sy pun salah sorang yg pegi interview kat putrajaya 5.7.2012 ari tu..baru la ari ni 'ter' pandang tips2 ni sbb ari tu pegi x prepare ape2 pun sbb bz keje...panel bnyk tny pasal kkm...kalu soalan fakta xleh nk goreng2 mcm tnye sape pengarah menteri kesihatan..(aku x dpt jwb sbb x ingat nama cina tu..huhu...T-T)kalau subjektif mcm tny pendapat..insya allah,goreng smapi lebam pun xpe..lme gak le bsoal jwb ari tu,lam 15-20min...x tau la aku dpt ke x..

    result keluar ari ni, 7.8.2012 after 5pm


    sape2 yg dapat nnt congrates ea..:)

    ReplyDelete
  72. Tahniah! Anda telah berjaya temu duga. Surat tawaran akan dikeluarkan oleh SPA dan arahan melapor diri akan dikeluarkan oleh Kementerian/Jabatan berkenaan.
    Kementerian/Jabatan : KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA, BHG. SUMBER MANUSIA, ARAS 9 & 10, BLOK E7, PARCEL E, PUSAT PENT. KERAJAAN PERSEKUTUAN

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...sy pun dapat...tahniah yer...

      Delete
  73. Keputusan temuduga PT(n17) dah keluar petang tadi. Boleh check online. Tapi yang sedihnya saya sebagai calon simpanan je. Hmm maybe takde rezeki lagi kot.

    ReplyDelete
  74. sy pn intview n17 bulan june lepas, hr ni dapat result calon simpanan dalam tempoh 1 tahun...so sad...ade peluang ke utk saye dpt jwtan ni?

    ReplyDelete
  75. Tahniah! Anda telah berjaya temu duga. Surat tawaran akan dikeluarkan oleh SPA dan arahan melapor diri akan dikeluarkan oleh Kementerian/Jabatan berkenaan.
    Kementerian/Jabatan : JABATAN PERKHIDMATAN AWAM, BHG. PERKHIDMATAN, ARAS 6, BLOK C2, PUSAT PENTADB. KERAJAAN PERSEKUTUAN 62510 PUTRAJAYA.   

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sape2 da dapat surat tawaran?..sy tengah tggu surat...

      Delete
    2. Samalah...belum dapat surat lagi...masih menunggu dan menunggu...

      Delete
    3. sama jgk... masih dalam penantian menunggu surat lapor diri..

      Delete
  76. alhamdulillah.semalam dah keluar result PTPO..n saya salah sorang calon terpilih..tapi bedebar nak tau nak ditempatkan di mana..=)

    ReplyDelete
  77. Alhamdulillah sy lulus temuduga.. Thanx admin n kwn2.. Tngu surat utk lapor diri.. Agak2 bila lapor diri ek? First time tmdga spa dh dpt.. Berkat doa ma ayh suami n keluarga.. Amin..

    ReplyDelete
  78. sy ntview hr yg trkhir kat kk..syukurla llus gak tmudga..pd yg tk bjya jgnla ptus asa ya,sy pn d kli ke-2 da intview ne jwtn..yg clon simpnan da hrpan gak,klo tk dpt pnggiln dlm msa sthun cba isi blik spa n jwtn yg sma,klo dpt tmudga jan lpa bgtau yg anda adala clon smpanan sblum ne.yg berjaya sy ucpkan tniah n trima ksih byk2 pada tips2 yg tlah d bri oleh kalian n blog ini..

    ReplyDelete
  79. admin, kalu berjaya temuduga, bila kena lapor diri?

    ReplyDelete
  80. Alhamdulillah..sy pon brjaya tmuduga..dpt ngan jpa..thanx admin byk bg tnjuk ajar..ble lapor diri ek admin?

    ReplyDelete
  81. bila surat tawaran sampai??posting pun xtau kat mane..huhuhu

    ReplyDelete
  82. Hiihihih..Alhamdulillah Cik Zai pun berjaya...bilalah lapor diri ni erk? Rasa ragu-ragulah nak resign sekarang ker atau tunggu surat dulu baru resign...pening-pening...

    ReplyDelete
  83. sape2 dah dpt surat tawaran tlg bgthu ye.. thanx.. tahniah pd semua yg brjaya..

    ReplyDelete
  84. cik zai..tahniah..saya pon dapat..better tunggu surat rasmi dari SPA dulu..baru letak jawatan kot..then kena tunggu surat dari KKM pulak untuk date lapor diri..kalau tak salah la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq...tahniah untuk awak juga ^_^..kalau dah dapat surat bg tahu k.sama2 kita berkongsi maklumat...

      Delete
  85. Dah emel SPA diorang kata surat tawaran tu akan sampai dalam masa 2 minggu....so kita tunggu jer lah ^_^

    ReplyDelete
  86. saya merupakan calon simpanan, xplh bukan rezeki saya kali ni, tapi saya baru aje dpat surat panggilan temuduga jwtan yg same bulan 9 ney, kenapa yer? mmg calon simpanan akan ditemuduga kali kedua ke? harap siapa yg same ngan situasi saye leh berikan jwpan, thanksss :)

    ReplyDelete
  87. CIK ZAI..ape2 kita update kat sini..hari tu call SPA..diaorang kata surat tu maybe pos sebelum raya..takut surat tu sampai tempat lain..=p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hani Alysa oraitttt...sy lum dapat surat tawaran lagi..maybe lambat ckit kot sebab sabah ni kan jauhhh.. ^_^ tahniah erk...

      Delete
  88. alhamdulillah..saya dah dapat surat rasmi dari SPA..=) update 17/08/2012

    ReplyDelete
    Replies
    1. Knp sy xsmpai lg surat:-( awk post kt mn?

      Delete
    2. Belum lagi....hari2 tunggu posmen datang...hahahah

      Delete
  89. salam hye saye pun dpt jugk ptpo ni under kkm..tp surat rasmi dr spa n kkm xdpt2 lgi... risau tggu nk thu dpt posting mane..ade yg da thu x kene posting mane? share yee.. hihi.. thniah ye mane yg bjaye n yg x bjaye jgn putus ase cube lagi ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pn lum dpt lg...kita tunggu jerlah...posmen pun tgh cuti raya..

      Delete
    2. ; saya pn tgh tgu surat tawaran dr Spa . Sy dapat KKM . X jemu2 tgu abg posmen dtg rmh =) . I'm from Trganu . Nervous gak tkt dpt jauuuhhh jauuuhhh :'( _Sya_

      Delete
    3. anonymous sy pon dpt under kkm n dari tgnu.. kalu dah dpt surat inform la.. awak duk tgnu area mane? nnt leh kite contact..

      Delete
    4. surat ambe dok sapa lg nie..surat awok2 sapa dh ke??ambe duk marang..

      Delete
  90. pada yg tak dapat surat lagi harap bersabar..
    saya dari pulau pinang..
    mungkin surat dalam proses..
    lepas dapat surat pergi portal SPA,pergi link surat setuju terima tawaran..
    klik kat situ..then kena print 2 salinan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hany alysa Cik Zai dah dapat surat tawaran tu...dah setuju terima tawaran juga..tapi belum print lagi...^_^

      Delete
    2. sama la..haha..
      takut la kena hantar jauh2..

      Delete
  91. surat lapor diri agak2 bila nak dapat ekk??ada sapa2 yg tahu x?

    ReplyDelete
  92. PEMERIKSA KERETA MOTOR A17.. ada yang berjaya interview? result kluar 15hb ogos.. agaknya bila dapat surat tawaran?

    ReplyDelete
  93. ; alhamdulillah . Surat twaran da smpai ari kamis lepas . 2 salinan tu da print da . Tgu nk buat medical checkup je dlu smntara tgu surat lapor dri :) . Ad spe2 yg da settle ke ? Besh nyerrr . Heee .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sya_K.T ^_^..samalah..sy belum buat medical checkup lagi, surat akuan pun belum settle lagi...hihihih

      Delete
  94. knp la srat twaran xsampai lg..jauh sgt ke terengganu nie,,hmmm..lam surat ad tlis posting kt mne x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy duk marang trgnu.. Surat dah smpi tnghr td.. Awk duk area mana? InsyaAllah nnt smpi la..

      Delete
  95. Sape dpt pmbntu tadbir ptpo under jpa? Agak2 bila surat tawaran smpa?

    ReplyDelete
  96. ramai jgk yg dpt ek...alhamdulillah...sy pun dpt jgk..tahniah sume...! hehehe...berdebar2 jgk nak mule kerja ni kan..huhuhu...harap2 dpt posting kat dalam negeri sembilan jgk...huhuhu

    ReplyDelete
  97. Alhamdulillah.. Surat dari SPA dah smpi hari ni..

    ReplyDelete
  98. SYA TERENGGANU _Sya K.T.Monday, 27 August, 2012

    ; cik zai : saye da buat da medical chekup harini . 27/08/12 , try la buat awal2 . Nanti nak tgu result urine test lg kne tgu sminggu . Bek wt cpt2! Offer letter da dpt kn .. Suruhanjaya sumpah pn da pergi :). Alhamdulillah, tgu nak pegi amek result urine test je nant next week :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dah buat medical checkup tu ^_^...semua dah setle...sy buat kat klinik n tak smpai 30 minit dah siap semua siap dgn xray n urine test....tgl tgu surat kkm jer lagi ni....^_^

      Delete
  99. kalau buat medical check up area peneng..buat kt klinik kesihatan kena tunggu result 1 minggu..

    ReplyDelete
  100. PTPO N17 KKM bila lapor diri?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pasti lagi...masih mnunggu surat dari KKM..^_^

      Delete
  101. wah.. best la korang.. dah dapat surat.. saya still tunggu lagi nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. under KKM mmg ramai dah dapat..tapi under JPA blum ada yg dapat lagi sbb dgr2 pihak JPA blum ambil lagi surat tawaran kat SPA...maklumat tu sy dpat dari mmber yang dapat under JPA

      Delete
    2. Awak dapat under JPA erk...? Klu under KKM mmg dah dapat dah...

      Delete
    3. saya under JPA.. kalau mcm tu kene tunggu lagi la nampaknye..Bukan apa Cik Zai, bak kata orang menunggu nie satu perkara yang menyeksakan.. ngee..

      Delete
    4. penantian satu penyiksaan....sesuai untuk sy yg menunggu surat dr jpa....

      Delete
  102. wah..tahniah buat korang yang dah dpt offer letter tu.. saya still menunggu surat tu sampai.. harap2 cpt la kan sng sikit nak uruskan benda lain pulak lepas nie..

    ReplyDelete
  103. neves plak rasanya.. offer letter blom dpt lagi nie..huhu

    ReplyDelete
  104. Hai Kawan2 PTPO N17..Siapa2 yang dah dapat surat tawaran & lapor diri dari Kem.Kesihatan M'sia,tolong la maklum kat sini untuk pengetahuan bersama..Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya baru dapat surat tawaran...surat lapor diri blum lagi...still menunggu...

      Delete
  105. SYA TERENGGANU . Sya_KTWednesday, 29 August, 2012

    ; cik Zai : owh . Alhamdulillah laa :) . Nanti ble da smpai surat lapor diri inform2 la yek .

    P/s : sape2 yg blom dpt offer letter lg byk2 sabar yer . X pn try call Spa la tanye . Tp biasenye mslh ng posmen je tu .. Mayb lambat siket . Insya Allah sampai la nanty :))

    ReplyDelete
  106. sape2 yg dpt under JPA mmg dpt surat lmbt coz SPA akan anta surat tawaran ke JPA dlu, pas2 br JPA anta surat tawaran n lapor diri ke sume calon...harap bersabar

    ReplyDelete
  107. hey peeps, sy pn masi menunggu offer letter from SPA utk jawatan PTPO (kkm), anyone from KK here?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi cik zai:)i haven't received any offer letter from SPA yet oo! pny risau skg ni:(

      Delete
    2. hi cik zai...risau oo, area KK pn masih blm sampai2 lg Offer Letter:((

      Delete
  108. Cik Zai..maknanya Cik Zai dapat tawaran PTPO N17 untuk Kem.Kesihatan M'sia la..Kalu dpt surat dari KKM untuk lapor diri nanti,tlg la maklum kat sini..tq

    ReplyDelete
  109. patut ke hantar surat berhenti sekarang bila dh dapt offer letter?? ke nak tunggu dapat surat lapor diri baru resign?? confuse le..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hany Alysa Cik Zai dah hantar notis sebulan kat company ^_^. Takut surat lapor diri sampai dekat2 dengan tarikh lapor diri nanti.kalau tak cukup sebulan notis nt kena bayar.Lagipun bos Cik Zai nak g outstation ...takut tak sempat nak hantar notis tu.......tapi kalau awak masih rasa nak kerja, baik kerja dulu...

      Delete
    2. Tak ada ke kawan2 kat sini call kat KKM Bahagian Sumber Manusia, tanya bila agaknya sepatutnya nk lapor diri..Rasa xsabar la plak hehehe..

      Delete
    3. KKM kata mungkin akhir septmber atau awal bln oct...

      Delete
  110. Sape yg ada kt cni masa g interview sbg calon sedang berkhidmat n berjaya dgn interview ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah 5 tahun berkhidmat secara kontrak, jawatan yang sama..prestasi LNPT 2011 95% cuma dapat calon simpanan jer...pengalaman 5 tahun+LNPT 95% pun belum tentu dapat... :-(

      Delete
  111. Salam.. 11/9 ni sy interview ptpo kat SUK Wisma Negeri, Negeri Sembilan, nak tanyalah, de x sape2 bleh bg contoh resume, x tau nk tulis pe kat bah. sumbangan n kebolehan istimewa... please share, tq,

    ReplyDelete
  112. Hai sume.. ada tak yang under JPA yang dah dapat surat?..

    ReplyDelete