Daftarkan emel di bawah. Ini akan membolehkan kami menghantar iklan-iklan jawatan kosong terkini seluruh negara dan tips-tips berkaitan kerjaya terus ke dalam emel anda. Masukkan emel di bawah sekarang! Tapi sebelum itu, baca cara mendaftarkan emel ini dahulu.

Delivered by FeedBurner

Jumlah Subscriber


SPAT - Semakan Status Permohonan

Semakan Permohonan SPAT

SPAT - Semakan Status Permohonan.

Jika anda ada membuat permohonan di Sistem Pengurusan Pengambilan Atas Talian (SPAT) - Kementerian Kesihatan Malaysia untuk mana-mana jawatan di bawah:

01. Atendan Kesihatan Gred U3
02. Pekerja Awam Khas (Otokleb) Gred R3
03. Pekerja Awam Khas (Pemandu Motobot) Gred R3
04. Pemandu Kenderaan Gred R3
05. Pekerja Awam Gred R1
06. Pembantu Am Pejabat Gred N1

Sudah tentu anda ingin mengetahui apakah status permohonan anda bukan? Jadi kami sediakan pautan di bawah. Anda boleh buat semakan status permohonan anda melalui pautan di berikut:


Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau maklum balas berkenaan Portal SPAT KKM, boleh hantarkan pertanyaan atau maklum balas anda kepada Kementerian Kesihatan melalui link yang disertakan di bawah:


Makluman:

Pihak Blog Tips Kerjaya tidak terlibat dengan sistem SPAT sama ada secara langsung mahu pun secara  tidak langsung. Kami hanya membantu memaparkan maklumat semakan SPAT ini untuk kemudahan semua pembaca. Sila berhubung terus dengan pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk sebarang pertanyaan lanjut atau sebarang maklum balas. Terima kasih.

-------------

P/s: Tahukah anda? Sebenarnya banyak lagi saluran lain selain SPA untuk anda boleh berkerja di sektor awam? Ketahui Direktori Lengkap 241 Agensi Kerajaan ini.



Daftarkan emel di bawah. Ini akan membolehkan kami menghantar iklan-iklan jawatan kosong terkini seluruh negara dan tips-tips berkaitan kerjaya terus ke dalam emel anda. Masukkan emel di bawah sekarang!





Delivered by FeedBurner

Jumlah Subscriber

106 comments:

  1. Saya dah lama mendaftar nama isteri dalam spat.kkm,tapi hingga kinitak pernahdipnggil untuk interviu.Tak taula macam mana kkm buat pemilihan

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun.....rasa cam mau putus asa dah pla ni.....

      Delete
    2. Saya pn sama jga, saya mohon jd Pemandu Kenderaan Gred R3, x kesah lh samaada jd pemandu hantar jenazah ataupun sebaliknya, asalkan kerja halal, tetap n dapat berkhidmat pada masyarakat. .. tp yang malangnya sehingga kini langsung xda respon dari KKM.. sabor jo lah, xda rezeki... (aril_891@yaoo.com)

      Delete
  2. dari tahun 2007 mendaftar dgn kkm, utk adik saya la.pernah dipanggil temuduga sekali..dan cuba lagi sampai sekarang tiada langsung apa2 khabar...malahan tidak dipanggil untuk apa 2 temuduga lagi....tapi kemasukan baruada je..yang dapat tu pun bila ditanya baru je isi xsampai setahun terus dapat, nak kata keputusan periksa bagus sangat...rasa nya teruk lagi dari adik saya yg dah berpuluh2 kaii isi...xfaham la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cbe mohon dr komputer krjn.. Insyaallah.. Lps 2 msti dpt

      Delete
    2. kerja gov nie kalu xde org dlm (keroni) memang susah.... :(

      Delete
    3. adakah pemilihan dibuat berdasarkan orang dalam?
      yang hanya memilih orang kenalanya atau saudaranya?
      tak faham ..

      Delete
    4. Dah menjadi lumrah.... Perbanyakkanlah bersabar, minta dgn Allah s.w.t semuga dimurahkan rezeki insya'Allah... Mohon mana2pun mudah je... Semuanya dtg dari Allah bukan dari (kroni) tu, tak dpt yg ni mana tau yg tu pulak dpt insya'Allah.....

      Delete
    5. lepas setahun kena kemaskini semula. . .kalau biar je tak updated memang susah la

      Delete
    6. Sama la.sy pun mcm tu..punya la skt ati. Da mau 8 thn da apply.2x pnh tmuduga.last2 jd smpnn.tu pun smpai jer xpired x dpt pgln da.

      Delete
    7. Hubby sy dulu dpt biasiswa JPA, apply kerja x dapat2. Last2 fed-up, sbb yg dapat loan MARA pula yg dpt. Now kerja swasta dah 20 tahun, mmglah terumbang ambing sbb keje gomen, banyak bonus dan benefit tp kerja rileks dan enjoy serta boleh main2. Apakah rezeki yang kita dapat tu kira halal???

      Delete
  3. kenapa nak semak status permohonan x dapat? ditulis x dpt nak hubung dengan sistem.. agak pelik.

    ReplyDelete
  4. apakah masalah dengan ruang semakan status permohonan? hrp dpt diatasi dengan segera untuk mengelakan kelemahan pantauan pemohon bagi persediaan awal jika terpilih

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ne...ssh plh nk smk skrg ne...

      Delete
  5. npew sush cgt nk check pmohnan niey??asyk error jerw...tlg baiki sistem agr pggunna xasew kcwa..

    ReplyDelete
  6. Harap Maaf! Pangkalan data SPAT tidak dapat dihubungi.

    ReplyDelete
  7. sudah byk kali sy mhon di jabatan kkm tp xpnh sekali pn di panggil temuduga kenapa ya???

    ReplyDelete
  8. Dengar khabar rama juga calon telah berjaya masuk berkhidmat dengan KKM, tetapi mereka isi dengan SPA.Rasanya jawatan Pembantu Tadbir(Kerani n17).Tapi yag isi dengan KKM ni macam mana pula?

    ReplyDelete
  9. saya dh stahun isi jwtan di spat tp tk dpt sbrang respon pun..sya harap spat sekurang2 hntar surat ker beritahu tetng status pemohan ditrma ker tak..layak atau tidak..skurang2 nya pemohon thu tntng status mereka..sya harap pihak spat pertmbgkn nya.

    ReplyDelete
  10. saya berkerja sebagai pembantu perawatan kesihatan u3 di hospital umum Sarawak mulai tahun januari 2011, tidak pernah dipanggil untuk menghadiri sesi temuduga sedangkan saya telah mendaftar dalam www.spat.gov.my. kawan-kawan saya yang sama memohon kerja pada januari 2011 telah diserap masuk jadi kakitangan bergaji tetap dan berpencen dan ternyata saya berasa amat kecewa dalam situasi ini. Apa yang paling menyedihkan lagi ialah, semua PPKU3 dan PTN17 telah menerima surat akan ditamatkan perkhidmatan pada 31 desember 2012 dan kami tidak diberi notis dalam tempoh yang secukupnya untuk mencari perkerjaan baru. saya menerima surat pada hari semalam (28 desember 2012) mangatakan perkhidmatan akan ditamatkan pada 31 desemder 2012. saya makin keliru dengan kenyataan pihak pengurusan atasan atau pihak kementerian yang mengatakan masih memerlukan kakitangan yang ramai untuk mengisi kekosongan jawatan di hospital kerajaan tetapi kenapa kami ditamatkan perkhidmatan? adakah kerajaan memang memerlukan kakitangan tetapi tak ada duit untuk mengaji kakitangan kerana duit kerajaan telah dihabiskan untuk tujuan politik? atau "indah khabar dari rupa saja" omong kosong? bukan main lagi buat ucapan menyeru seluruh rakyat supaya mengambil peluang dan mengisi jawatan dalam kerajaan tetapi hakikatnya "laksana ayam jantan berkokok berderai-derai, tetapi ekor bergelumang dengan tahi". seruan tak ubah seperti hanya mengaburi mata rakyat saja, kerana ada kepentingan politik atau bersifat peribadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama lah nasib kt.saya pun pernah krj ppk sambilan,tp sampai sekarang tak d panggil lagi.hidup jadi merana tak ada krj.

      Delete
    2. jangan tggu kerja kerajaan saja,cari kerja lain dulu,apply mana2 saja selagi masih boleh kerja.

      Delete
  11. Nk isi smpi muntah pn masih x dipanggil gk....kecewe btl kkm nih

    ReplyDelete
  12. ramai yng dptjwtn dlm kkm sebb ad gne org dalam...sbb tu kje KKM sume kat hospital mcm xikhlas utk berkhidmat....mintak pihak KKM buat pantauan kakitangan hospital...sume kerja amek mudah...nyawa orang di wat mcm mainan...lau xnk kje benti je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btl...sya sokong...kakitgn kkm buta x pndi menilai org,yg x layak pn buli msuk yg pnting ada ka c rasuah.

      Delete
    2. betul betul..hapuskan kronisme..kalu x buat kerja x dak kualiti..hanya tahu cucuk gaji saja..bila mati nanti muka jadi hitam x malu ka

      Delete
  13. Bila panggilan intebiu atendan kesihatan 2012? saya pun dah banyak kali pohon, dengar2 je dah ada yg masuk org bru..bla ty..hmmm "kabel dalam KKM"..perggghh...aku yg PMR 8A xdpt..tp bdk bru tu 3B 3C 2D...adoiii...tiada keadilan..entah kenapa la dgn pengurusan KKM sgt2 lemah..pilih la kualiti bkn kuantiti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. as'salamualaikum,kamu mmg memiliki kebijaksaan berdasarkan result pmr kamu,,bgi kedudukan untuk kerja yg dipohon kamu itu tidak seusai dgn kamu...kerajaan or kkm bukan nya tidak adil...
      kerajaan or kkm membantu pada individu yang mendapat result memuaskan...mereka yg result lemah,mungkin skop pekerjaan agak susah dapat..kamu yg mendapat 8a pergi sambung belajar dan mndapatkan kerja yg lebihh baik...kamu mesti fikirkan org lain..jangan mementingkan diri sendiri,,

      Delete
  14. KEKOSONGAN JAWATAN KERAJAAN BIASANYA BANYAK DIISI OLEH KRONI2 DAN ANAK BERANAK DIORANG SAHAJA TAPI XSEMUA.ADA KEPUTUSAN YANG BAIK SHAJA TIDAK MEMADAI PERLU KENAL ORANG DALAM. ANTARA TIP BERJAYA DAPAT KERJA NO. 1.HUHUHU......
    IKLAN TU SEMATA-MATA SYARAT UNTUK TUNJUKKAN KETELUSAN DIORANG SAHAJA UNTUK PEMILIHAN. TAPI KEKOSONGAN JAWATAN2 SEMEMANGNYA SUDAH ADA PENGISINYA ... SESIAPA YANG ADA SAUDARA MARA BERPANGKAT TINGGI DLM SEKTOR TU SENANG LER POHON KERJA.KLU X PUTIH MATA AJA ATAU SEPERTI PEPATAH MELAYU KATA UNTUNG SABUT TIMBUL, UNTUNG BATU TENGGELAM LER...HAHA..

    ReplyDelete
  15. nurul nadia.8 january 2013.4.25pm .ada kemasukan atau pengambilan baru ppk u3 pda 2/1/2013.masa bila temuduga pun x tau.tautau ja dah ambil orng bru.ni yang x adil.buat permohonan dah bertahun tahun.tapi x prnah ada jawapan pun.jdi sya harap janganlah pilih kasih sangat pada orng macam saya ni.kkm memang lembab dalam pemilihan kja.sya harap supaya saya dipilih untuk memohon jawatan dalam kkm.t/kasih

    ReplyDelete
  16. vacancy ada byk....apply x panggil..lagi2 lar klu pemohon ni org india....neva gt a single respond..kawan gua apply,surat temuduga x dpt.. interview dah habis,pastu ths ppl plak hantar surat katakan kawan gua ni x hadir pi temu duga, x inform pun mcm nak hadir temuduga??? btul tak??....hmmm plik tul dia orang ni so at last kawan gua punya bapa pi jumpa ngan person incharge ...person incharge tu kata bahawa surat tu dah di hantar lama tapi bapa kawan i ni pandai...terserempak ngan tarikh scanning & cetak so at last dia naik berang bagitau kat person incharge tu nak sebar kat media...pucat lar muka kawan kita sambil merayu kat bapa kawan gua hingga ke parking...pastu aft 2 days bapa kawan gua ni dpt personal cal dari person incharge tu suruh kawan gua pi inteview..malangnya i punya kawan dah dpt keja kat bank atlast dia bg offer tu kat org lain....c hw difficult it is nak dpt kerja kat kerajaan especially for indian people....THIS IS WAT V CALL 1 MALAYSIA....mulut je ckp ...bukan ikhlas dari hate...thx...

    ReplyDelete
  17. saya dengan ini sgt menyesal kerana sudah 12 tahun saya mohon..tapi kini sy tidak menyesal sudah slepas mengambil keputusan bkerja di singapore..bagus..jgn hanya mgharap kkm ..gaji sikit..mcam mana student tak kuar dr malaysia..

    ReplyDelete
  18. Even dh ambik dip medical pon xdew gak pngilan kje. Nty war2 kan kakitangan ospital banyk kosong. tipu btol

    ReplyDelete
  19. entah la sy pn dh ada pngalaman kerja ngn hspital bwh kkm tp xpernah pn spat pnggil utk interview...xthu la kkm ni nk cri org cm mn...klu btul ada kekosongn jwtan knp xada pngilan utk interview???

    ReplyDelete
  20. Sampaikan yang dah lama berkhidmat pun masih diberhentikan khidmat.... bagaikan masa dah berlalu dengan pengisian yang kosong...hrp kkm mengambil tindakan selanjutnya..

    ReplyDelete
  21. salam sy dah di pangil interview 2x dah tp status calon simpanan dah masuk 3 tahun aku menuggu tak jugak pangil..aku dah bosan menugu ... klu tak dpt cakap je calon tak dpt ini tak calon menuggu sampai bila aku nak tunggu sampi mati ke kkm pls tek note..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la.dr bujang apply smpai bcucu cicit asyik status smpnn jer
      bangkai btl.kite tgu sparuh mati.yg bdk bru masuk trus plak dpt.kdg yg pmr kongkang pun ble kena trima.sudah tu stff hsptl kija lembab.hptl sdk asyik bual2 jer dpn kaunter.klu ada kakak2 mok bsalin alamat smpat bsalin dpn kaunter tgu giliran coz sistem keja dia org sgt lembab.geram jer tgo

      Delete
  22. auta la isi kt sini...bethun isi ank pn da 3 org...satu surat or email pn x pat....

    ReplyDelete
  23. Salam..saya berharap kkm prihatin dengan apa yang mereka semua katakan.

    ReplyDelete
  24. selama mendaftar hnya skali dapat buat semakan...berkali2 cuba semak berkali2 jugak xdapat buka sistem spat kkm ni...aduh jiwa kacau

    ReplyDelete
  25. Tak guna panggil interview...dah ada nama pun. Semua pasal org dalam, kiriman ikan masin, sotong kering dan sebagainya. Tak guna betul..bagus rombaklah semua org kat KKM tu..hantar dorang keja kat Hospital atau klinik je.

    ReplyDelete
  26. Saya dh 3kali p intrview tp x dpt juga..bru2 ni kwn sya dh dpt keja tu tumpang gmbira jugj tp dlm ati sdih pa pn mgkn dh nsib dia..mana esk2 da juga rzki utk saya,so jgn mngalah trus kn prjuangan..dan kita hrus brfkiran positif

    ReplyDelete
  27. knapa eh,susa sangat nak semak status permohonan ni? minta2la kkm fix talian online tu,da penat tggu dri tdi,xdpt asyik error jer.. dah 2thn lebih sye mohon dgn spat ne.. kelirunya...

    ReplyDelete
  28. kalau lupa no id mcm mn ye...?hlang la plak...penatnye kalu nk isi blik..dh la asyk error je...

    ReplyDelete
  29. wahai rakyat malaysia...berfikiran positif la kamu.jgn hanya pandai menuding jari antara satu sama lain. teruskanlah memohon. saya dulu pun mcm itu jugak. tapi berkat kesabaran dan tidak putus asa dapat juga kerja dalam kkm.untuk pengetahuan semua saya hanya insan biasa. tiada apa2 kroni pun dalam kkm. tetapi berkat doa dapat juga saya berkhidmat dalam kkm.kepada rakyat malaysia, sekira ingin maju kedepan berubahlah sikap anda kearah potisif agar menjadi insan yang berjaya.. terima kasih kepada kerajaan malaysia....berkhidmat untuk negara......

    ReplyDelete
    Replies
    1. i'm AMO u29 in KKM & i'm also have no any 'cable'. Aku isi borang SPA 1 kali je terus dapat. Ada rezeki ada la.. Bukan kabel2 dalam kkm tu yg bagi kita rezeki. Allah yg bagi. Klu percaya nk dpt keje mesti kna ada kabel bleh jatuh syirik. Tak gitu?

      Delete
    2. dalam hal ni...tiada isu org dalam..ade rezeki adela...kalau 10 ribu yang mohon, kosongnye 10 nk buat mcm mane...

      Delete
    3. kalau amik kroni jer...ape cer...org yg isi spa 1x bleh dpt kje tu 1 dlm sejuta..kalau xbgi skit dkt org luar nmpk sgt GOV makan ats angin...so tu smua lakonan..aku x prcaya dh dgn spa ni..

      Delete
  30. Biasa la bah org kata bg2. Bkn mau menunding jari tp stress byk kali apply pun org lain yg senang dpt . Bg yg dh keja senang hati la n pandai jak ckp..tp bg yg blm keja mcm mn bgs klu umur tu makin muda ni umur pun dah meningkat silap hari bulan dah meninggal dunia amin .

    ReplyDelete
  31. memang mcam sial jawatan Penolong Pegawai Perubatan dah 3 kali fail temuduga..PKA 1 kali. pelik benar..dah tau aku tak layak knapa dpt temuduga...padahal ada org yg tak layak dari aku leh dapat...hampeh bg mkn kroni2 dia saja...sialan orang kerajaan ni..nah amek o0o..

    ReplyDelete
  32. nak check status pendaftaran pom xboleh....baiki lah ...mnyusahkan orang jerk...

    ReplyDelete
  33. HA..HA..DAH TAKDE REZEKI KO ORG JGN LA NAK SALAHKAN KKM PULAK..ABIS KLU DIA AMBIK SEMUA SATU MALAYSIA NI KEJA KAT HOSPITAL SAPA YG NAK JD PESAKIT..DAH TAK DAPAT REDA JE LA..ADA YG PANGGIL TEMUDUGA BG JAWAPAN BODO BODO...JD LA CALON SIMPANAN SAMPAI KOMA...DOK JE LA KAMPUNG TU MOTONG GOTAH....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kmu bkn nak bg smgat. Cba lh jad manusia bpkran waras.

      Delete
  34. mcmx komen aku baca dlm ni,yg ko org nak marah sgt kat kkm tu watpa..dah takde rezeki reda je la...abis klu satu malaysia ni dia angkut keja kat hospital tu sapa nak jd pesakit.temuduga tak lulus tu salah ko org jugak tak pandai takle.sebab tu dia pilih untuk calon simpanan sampai koma..dok la kg tu motong gotah.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. KO 2 SENANG JA CKP!!!!!!!CUBE KW YG JDI KETA OWNG MCM MNE.....APA PERASAN KO.....SELAMA TEMUDUGA KKM....KTA OWNG DH BGI JWPN YG BEK...BKN BODOH.....SEOLAH2 KKM NE MEMILIH OWNG....GUNA OTAK LH SIKIT LW NK MENGGATA OWNG.....JGN NK TUNJUK EGO 2 SANGAT...KTA OWNG ORNG SUSAH 2LH SEDAYA UPAYA UNTUK MENDAPAT PEKERJAAN NE........BKN NK CKP OWNG BLIK KG UNTUK MOTONG GETAH.......LEBIH BAIK AWK YG GE MOTONG GETAH.....BKN DOK NK MENGATOH OWNG JE.....TEPUK DADA TANYA SELERA!!!!!!FIKIR PERASAAN OWNG LH SEDIKIT mohdsyahizani jamaludin.......JGN SMPI OWNG YG BACA CHAT KO NE MENGAMUK.....DENGAN SIKAP KO YANG BONGKAK....JDILH OWNAG PERIHATIN SKIT......APA YG DORANG CKP SEMUA 2 BTL!!!!!!!

      Delete
  35. SY DAH KEJE KONTRAK 3 TAHUN ... SUSAH GILA NK DAPAT TETAP... GAJI PON X NAIK... HAMPEH ... CUBA2 LAH SERAPKAN YANG MANA DAH PERNAH KERJA NI... SAMPAI TUA PON X DAK PENCEN LAH MACAM NI.

    ReplyDelete
  36. Kalau ikutkan saya dah mohon tiap-tiap tahun tapi masih belum dipanggil untuk ditemuduga...surat pun tidak dpt...bile check permohonan atas talian asyik error saje...dari umur saya muda sampai la dah tak berapa muda asyik menunggu...

    ReplyDelete
  37. tau xpe....sye dh brtahun2 isi....skrg ank pn dh 4....x pnh d pggil temuduga.... klu kat mjlis daerah or prbandaran...sumenye kroni2 diaorg je yg dpt...x adil langsung!!!!

    ReplyDelete
  38. owh bg yg xdapat pngil intrview sbb xde kabel (org dalam) sbb zaman skarang ni SPA or GOVERMENT akn pilih KRONI SHJ pndek kata adik bradik terdekat moyang cucu cicit..hakikat sbnar...so pada yg xde kabel xyh brangan nk keja GOV...trmasuk aku....

    ReplyDelete
  39. why so interested to work with KKM? well i think private sector is a good one.. i just make my career boost by choosing the private sector..
    My salary also interactives even thou working in private sector...

    ReplyDelete
    Replies
    1. teruk owhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

      Delete
  40. malar tidak dapat dihubungi tau......

    ReplyDelete
  41. aslmkm..saya dh isipn tp kenapa system eror 24 jam?saya pn nak faham,sy nk check status pn xboleh,,hmm..sy berharap sgt tlg baikpulih dan update laman web ni.terima kasih.

    ReplyDelete
  42. Tau tak apa...bkn stkt kkm sahaja..jwtn kosong goverment lain pun sama.org yg ada kabel dlm mmg akan dpt....brapa byk dh isi tp 1 pun x dipanggil..pttlh negara skrg byk mkn gaji buta....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bkan smua mcm tu.. aku mintak keje govment guna saluran btul skali je 6 bln lpas tu kena interview.. 3 bln lpas tu dpt result BERJAYA... x pakai kabel apa pn.. elok lpas ni jngan ade yg mgharap & prcaya pd kabel.. elok kerajaan haeamkn trus kabel mgkabel nih.. buat rosak pmikiran org je..

      Delete
  43. aku dh isi 3 kali 3 spat haram jadah x panggil temuduga ...chek status tamat tempoh .susah semua kroni msk dalam

    ReplyDelete
  44. salam... rezeki ada dimana-mana, rezeki dari allah bukan "mereka"... saya pernah isi, bulan 5 2013 baru genap setahun tp allah buka pintu untuk temuduga april ini... 2 hari lepas baru dapat surat;agaklah tidak yakin pada awalnya tapi bonda yang berkata dan berpesan; jika sudah disitu pintu rezeki ku maka disitu lah jua;jika tidak maka itu bukan rezeki ku... pernah berputus asa namun tuah ayam nampak dikaki, tuah manusia siapa yang tahu... jadi tidak salah positif & terus berusaha! selamat maju jaya...

    ReplyDelete
  45. UNTUK MAKLUMAN....SAYA DAH LAMA DLM KKM.SEBENARNYA PEMILIHAN SEMASA INTERVIEW TERLALU KETAT...LEBIH2 LG KERJAYA YG MELIBATKN NYAWA ORANG.KLAU SETAKAT PPK U3...TUGASNYA RINGAN TETAPI JIKA PPP U29,JT U29, JTMP U29,PHYSIOTHERAPY U29,JURU XRAY U29,IK U29,PEM FAMASI U29 TUGASNYA BERAT,MENCABAR.MEMERLUKAN KELULUSAN YG BAGUS,PERLU TRAINING 3 THN DAN PERLU MELEPASI BEBERAPA EXAM DISAMPING MENJALANI LATIHAN PRAKTIKAL UTK MELAYAKKAN BERTUGAS DLM KKM.SEBENARNYA ORG SALAH FAHAM.ADA BERMCM KATEGORI STAF DLM KKM NI.

    ReplyDelete
  46. status permohonan : BELUM DIPROSES... kenapa ya????diorang xcheck dokumen pemohon ker????

    ReplyDelete
  47. saya da dipanggil temuduga setelah 2tahun menunggu....arap2 dpt la keje sbg ppk walaupun saya memegang sedulung diploma kejururawatan...nak keje skng susah..

    ReplyDelete
  48. Nie sume poyo.... Yg layak x dpt. Yg bebal nk mampus dpt lak... Pttlh services lembab mcm sial.... Puuuuiiihhh..... Mmg btl ckp mmbr ak yg dh kje ngn kkm..... Diorg akn pilih mne pro diorg je.... Mmg x adil... Bg yg dh dpt tu korang x yah nk blagak laa... Tingkatkn dulu services korang yg lembab nk mmpus tu....

    ReplyDelete
  49. Saya isi spat 2009 renew stiap thun 2012 bru pggil temuduga bila sya chek kputusan tmuduga dpt simpanan jer dlam hti msih ada hrapan rsanya ALHAMDULILLAH 13 4 2013 saya dpt pggilan dri kkm jwatan ppk secara tetap setelah kerja kilang slama 10 thun dpat jgak keja krajaan 25 4 2013 bermula la kerja yg sya tgu selama nie bersyukur kpada ALLAH jodoh maut ajal rezeki ditangaNYA

    ReplyDelete
  50. xyh mgharap sngt.. cari jalan rezeki sndri.. xyh nk mghrp kkm.. sakit hati je tnggu.. lagi pun ape la sngt kje dgn kkm ni.. kje sbgai org bawahan... sy da bnyk kali apply, tukar2 jwatan ape2 la... smua x dpt respond.. i find my own way of finding rezeki!!!

    ReplyDelete
  51. sabar separuh dari iman....aku berpuluh puluh kali temuduga dh,skng baru dpt keja bersama kkm.semua ni rezeki....skill temuduga kena ada

    ReplyDelete
  52. Dah byk kali coba masih tak dpt2 jugak. Yg tbaru ni ada isi status BELUM DIPROSES.. sampai bila2 pun takdpt la nak merasa keja gomen..

    ReplyDelete
  53. Kenapa bila nak check status temuduga susah sgt dapat line....???

    ReplyDelete
  54. 3 thun sya mohon ppk u3 interview 2012 dpt calon simpanan ALHAMDULILLAH dpat jgk 25 4 2013 sya x dak kabel smua nie rezeki ALLAH masa sya interview kbayakkan yg ada kabel

    ReplyDelete
  55. Bln 4 hari 2 saya ader g interview tp sampai sekarang x dpt berita lg dapat ker x dpt

    ReplyDelete
  56. aku rasa silap korang,tpi korang xsedar,sbb 2 xdpt,aku xada kabel pn leh dpt,time p intebiu 2 pakaian biar seluar hitam,baju putih(tgn panjang lg baik),tali pinggang 2 biar yg sesuai,ni aku tgk kepala 2 mcm2 jenis besar2 lak 2,klu ada janggut kasi potong rapat baru betol,,sijil lak bawak yg diorang mtk ja 2 yg wajib,bwk bnyk2 pn bkn ada guna,diorang xtengok pn,xpenting,intebiu jwtn pemandu tp bwk sijil mcm mtk doktor,jwatan pemandu ada lesen E,ada pengalaman,dah cerah masa depan.last sekali yakin kan penemuduga 2 apa kelebihan korang klu bpeluang menjawat jwtn yg korang mtk 2..aku ckp ni bdasarkn pengalaman aku la

    ReplyDelete
  57. Relax u all sgala reziki yg kita dpt dr allah kkm.ni just slh 1 cari allh nk bg kita rezeki ,isi niat yg btl..n saba,,allah ada jln yg terbaik tok kita.law diorg pkai org dlm 2 smua akn di tnya klak ..kita just juju.ujian akan slalu mdewasakn kita.mrh2x da gne tggu n mtk dgn ny kita diberi rezeki yg berkat

    ReplyDelete
  58. Rezeki tuhan ada di mna2 jgnlah trlmpau mengharap kerja apepn swasta pn kerja jua..ssh bt bisnes marketing

    ReplyDelete
  59. As salam....betoi tu sy da keje gn kkm 9tahun 8bln..masa sy temuduga tahun 2000..mcm2 soalan ditnya berkaitan dengan jawtan yg di pohon..dlm 10 minit gak sy d interview..alhadulillah rezeki sy dpt masuk gov..amin..sy harap besabar lah rakan2...sedara sy ade gak mohon pai sekarang permohonan x di proses ag..bersabar yerk..ade rezeki nanti diorang panggil...jgn putus asa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa contoh soalan yg ditanya..pls share

      Delete
  60. Kenape sy x penah di pggil tmuduga????ini tidak adil!

    ReplyDelete
  61. ye betul rezeki Allah tu ada dimana-mana...janganlah bersangka buruk pada penemuduga...saya juga dulu dapat kerana rezeki...orang kampung pegi cari cenderasari tu sorang2 jalan kaki...tapi kesusahan tu terbayar. alhamdulillah. setakat pengalaman menemuduga saya mmg x layan surat sokongan tp saya tengok pada sosial background calon..afford/ kesungguhan untuk dapat maklumat kerjaya yang dipilih...utk spat saya mmg xbagi peluang kpd yang ada degree sbb ni hak utk mereka yang ada pddkn lebih rendah dari tu...saya pernah cadangkan juga pada jabatan kesihatan negeri spy adakan ujian personaliti dan minat kerjaya agar pemilihan lebih telus..untuk makluman semua bakal calon insyaAllah, sistem spat ni memilih mengikut point yang telah ditetapkan oleh sistem, bila interview sahaja pegawai (manusia) yang buat pemilihan berdasarkan kriteria yang dah ditetapkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kerana menjadi seorang penemuduga yang adil dan ikhlas membantu para calon yang benar-benar memerlukan kerja.sesuai untuk anda ...sedia membantu..

      Delete
  62. X kisahla keja gov ker atau swasta.....wa la nie kerja swasta je...tp kadang2 pohon gak kerja gov....dah menahun gak la meniti usia....xpernah gak nak dapat walopun dipanggil utk temuduga...tapi nak pujuk ati....wa tengok owg keja gov....dieowg dapat bina rumah...wapun dapat gak...dieowg dapat beli kreta....wa pun dapat gak...yg penting ada kerja....x kira ngan siapa....ujung bulan dapat gaji....so....apa yg dieowg yg kerja gov ada....wapun ada....alhamdulillah....10 tahun lagi wa nak bersara dari kerja dunia...wa nak wat kerja untuk bonus akhirat lak....insyaAllah.....smoga kita smua dilimpahkan rezeki......

    ReplyDelete
  63. sya ad jugak bt permohonan,tp smpai skang permohonan sya masih belum d proses,masa isi ari tu pihak berkenaan ckp permohonan akan d proses dlm masa 3 hari waktu bekerja,smpai skangbila check status permohonan, BELUM DIPROSES,ke nak kene pkai kabel besar betis dlu bru permohonan akn di proses

    ReplyDelete
  64. Sbrla kalian..Allah punya kerja semua ni.ada sebab kenapa dia tak bg kerja ni kat korang.takot korang tak mampu..tp mugkin Dia bg yg korang mampu n dapat rezeki yg lg melimpah2..sbr..tinggi ganjarannya nanti..:)

    ReplyDelete
  65. Alhamdulillah....sy dah dpt pggln intvw, msk ni dah 5 kali intvw gomen hrp2 kali ni blh dpt amin...

    ReplyDelete
  66. salam buat semua yang cuba memohon jawatan sokongan dalam kkm... saya merupakan salah seorang yang telah dapat bekerja dalam sektor yang anda semua mohon skg ini... alhamdulillah saya cuma isi sekali sahaja dan terus dapat panggilan temuduga... itupun saya isi sehari selepas suami daya dapat tawaran bekerja sebagai pemandu...pertama sekali yang anda semua kena faham... kkm bukan sahaja melihat dari sudut akademik tp juga dari segi pengalaman kerja... sebelum saya diterima bekerja di kkm saya terlebih dahulu bekerja di sektor swasta sebagai seorang pembantu klinik... 3 klinik saya telah bekerja sebelum ini... yang saya terkilan kerana ada segelintir yang mengatakan bahawa nk masuk kerajaan kena ada org dalam.... saya x penah guna org dalam... alhamdulillah saya dapat diterima bekerja di sini... pokok pangkalnya hati sendiri... kalau belum masuk pon da cakap perkara negatif, cmne bila da dapat? gaji mula mmg kecik.. takut ada yg xnk keje pula lepas tau perkara sebenar... ada kawan2 saya yang terus x datang kerja bila dapat tau kerja sebenar seorang pembantu perawatan kesihatan... mungkin anda cuma lihat perkara mudah... yelah... kerja tukar pampers org sape yg nk kan?belum lg yg pitam tgk darah... kalau anda rasa anda mampu untuk bekerja di sektor ini... saya sarankan anda bekerja di klinik2 swasta dahulu... dari situ kkm akan menimbang semula permohonan anda...

    ReplyDelete
  67. Memang diaorg nie malas nak semak permohonan pekerja..guna internet punyalah senang nak pakai tapi xdguna dgan betul.,bukan susah pun nak bg mklum blas..klu mcam nie la smpai masuk lubang kbur pun xdpat kerje tau x!

    ReplyDelete
  68. salam.sy dah isi kerja di kkm.sy hrap atas budibicara phak tuan dan puan mbantu sy mdpatkan kerja dan tmduga di kkm.sy memerlukan kerja utk msa dpan sy dan mbantu kluarga sy yg ssah,sy tak ksh kerja sbgai apapun di kkm,kkm bntu la sy dan pmdah la rzki sy utk mdpatkan kerja,jika sy dapat bkerja di kkm,sy akan bkerja bersungguh-sungguh dan sy akan membri komitmen seratus prtus dlm bkerja dan mnjaga disiplin semasa bkerja.

    ReplyDelete
  69. Sy tgk org lain mdh je dsrap dlm kkm. Sy 3x tmdga bru lh msk. Pka 1x,ma 2x. Tu pn jd cln smpnan dlu bru dpnggl. Intke skli dgn sy ni rmai gk yg mda2,bru lps spm. Skli tmudga je dh lls. Kwn2 sy pn ada yg msk awl lg dr sy. Dngki pn ada. Tpi nk wt cmne,rzki msg2. Trma jla apa yg dttpkn pd kta. .

    ReplyDelete
  70. Sy bru temuduga 2hb 9 ari tu, bukan min bdebar2 lg jntung ni.. sekang ngah tunggu keputusan sama ada layak atau tidak, moga Allah membntu ku. Agk2 korgkn, bile result temuduga kuar ek ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. blh tanya...apa soalan yg di tanya kepada nda...saya ade temuduga besok...

      Delete
    2. result temuduga keluar pas 3bln la...hrp2 kita ada rezeki...amiinnn....

      Delete
  71. saya baru lepas interview 3.9.semalam...moga dapat laa kerja..

    ReplyDelete
  72. Saya baru saja dapat surat interview smlm...tetapi tarikh interview 4hbln9...mcm mana ne...sya sekarang berada di sarawak...interview di shah alam...so...apa pandangan korank semua...mcm mana saya nak pg interview dgn kos perjalanan...surat lambat sampai...

    ReplyDelete
  73. Saya baru je lepas temuduga 4.9.2013 ...harap la saya dapat kerja ni....amin

    ReplyDelete
  74. saya baru je lepas temuduga pada 06.09.2013 baru2 nie,moga2 dapat la kerje ni...amiiinnn...

    ReplyDelete
  75. sy dah lama apply job kt spat.dah di interview skali tp tdak bjaya.psoalan sy skrg jika pluang kerja diisi melalui kabel,apa peluang untk kami yg berusaha ni

    ReplyDelete
  76. HARAP-HARAP ADA REZEKI SY TAHUN NI,NI KALI KEDUA SY MOHON DALAM JAWATAN NI

    ReplyDelete