Daftarkan emel di bawah. Ini akan membolehkan kami menghantar iklan-iklan jawatan kosong terkini seluruh negara dan tips-tips berkaitan kerjaya terus ke dalam emel anda. Masukkan emel di bawah sekarang! Tapi sebelum itu, tonton video cara mendaftarkan emel ini dahulu.

Delivered by FeedBurner

Jumlah Subscriber


Borang SPA8i - Semakan Status Pendaftaran Dan Permohonan

Semakan Pendaftaran Borang SPA8i
Borang SPA8i - Semakan Status Pendaftaran Dan Permohonan.

Kami percaya, kebanyakan daripada anda sudah pun mendaftarkan diri sebagai pemohon pekerjaan di Portal SPA secara online dengan mengisi Borang SPA8i.

Semua sudah memaklumi bahawasanya permohonan untuk memasuki perkhidmatan awam persekutuan hendaklah dibuat secara online. Tidak perlu surat menyurat dan tidak perlu kabel. :)

Bagi yang sudah mengisi, hanya doa dan tawakal yang mampu dilakukan moga adalah panggilan temuduga untuk mana-mana jawatan yang dipohon hendaknya. Jadi sekiranya anda ingin semak status pendaftaran atau mengemaskini maklumat di Borang SPA8i bolehlah berbuat demikian dengan melayari pautan yang kami sediakan ini.


Tapi mungkin ada yang bertanya, mengapa sesuatu permohonan itu perlu disemak kalau-kalau tidak didaftarkan?

- Sesuatu permohonan itu tidak didaftarkan disebabkan kegagalan calon mengisi borang dengan tepat mengikut panduan yang telah ditetapkan. Ini penting kerana urusan pendaftaran kini dibuat secara berkomputer sepenuhnya. Walau bagaimanapun, permohonan calon yang berstatus KIV akan mengambil masa 3 hari untuk didaftarkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia.    

Ada pula lain yang bertanya, pendaftaran saya sudah berjaya jadi mengapa saya perlu memperbaharui atau mengemaskini pendaftaran?

- Setiap pendaftaran perlu diperbaharui dengan menggunakan ID yang telah diberikan walaupun pemohon tidak pernah dipanggil peperiksaan atau temu duga dalam tempoh lima tahun. Ini membolehkan SPA mendapatkan serta menyimpan maklumat terkini pemohon yang benar-benar berminat di dalam bank data SPA. Selain itu ia juga mengelakkan pemohon terlepas peluang untuk dipertimbangkan panggilan temuduga disebabkan tempoh sah laku pendaftaran yang telah luput selepas tempoh lima tahun. Bagi pemohon KPSL dan Pegawai Sedang Berkhidmat, pembaharuan pendaftaran juga perlu dilakukan sendiri dengan mendapatkan ID terlebih dahulu di Borang Pendaftaran Pekerjaan di Sektor Awam (SPA8i).

Untuk lain-lain soalan lazim (FAQ) yang ditanya berkaitan urusan pendaftaran online menggunakan Borang SPA8i ini, anda boleh rujuk di pautan ini. Kalau persoalan di minda anda masih juga belum terjawab, tiada masalah, hantarkan saja kemusykilan anda terus ke pihak SPA melalui pautan ePertanyaan / Maklumbalas SPA.



Tahniah, jika anda dipanggil ke temuduga kerja government! Hargai peluang ini dan buat persediaan yang paling rapi untuk hadir ke temuduga penting tersebut melalui pautan berikut:




Daftarkan emel di bawah. Ini akan membolehkan kami menghantar iklan-iklan jawatan kosong terkini seluruh negara dan tips-tips berkaitan kerjaya terus ke dalam emel anda. Masukkan emel di bawah sekarang!





Delivered by FeedBurner

88 comments:

  1. Terima kasih spa,terjawab sudah yang bermain di minda saya.....saya sentesa berdoa supaya mendapat panggilan temuduga..amin

    ReplyDelete
  2. Maksud perbaharui tu adakah kita perlu memohon balik jawatan yang kita inginkan?

    ReplyDelete
  3. xboleh nak semak status permohonan..knp ehh
    ssh la mcm ni,..mcm mana nak tau kita di ambil ke x..
    hadoiii
    nak perbaharui borang pun xblh,,,

    ReplyDelete
  4. saya tak boleh semak, nak perbaharui borang pun tak boleh..

    ReplyDelete
  5. Assalam tuan/puan,knp sy xblh nk log in id sy sdgkn id yg sy key in da btl ..n da byk kli sy try tp msh invalid password..apa sbnrnya yg trjd ?? Stiap hri sy trima email jawatan ksong dr plbgai jabatan tp sy amt brduka cita skali krn xdpt nk isi form spt yg di tawarkan Olh jabatan2 yg trbbit ..mslh sy skg,sy xblh nk semak status pngglan tmuduga yg Di tawarkan ..sy mtk tlg pihak spa8 lbh peka trhadap mslh ini ..sekian .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awk kena call pihak spa and dyorg akan reset balik password

      Delete
    2. Apple gojes...klu nak tau sama ada kita dipanggil atau ada temuduga.kena log in dlu.lpas tu semak permohonan.

      Delete
    3. Log in lpas tu semak permohonan.

      Delete
  6. Replies
    1. Maksud cij yanie xbleh smak ni.xdpt nak log in ke atau macam mana.

      Delete
  7. hari tu saya dah buat PEPERIKSAAN ONLINE LATIHAN SEPARA PERUBATAN BERTARAF DIPLOMA ,tp knp ujian psikometrik xkeluar.sedang kn masa sdg berjln dan jadual exam pukul 10.55 lps tu,sya dpt maklumat dr kwn saya yg ujian tu bermula pada pukul 12.30 tgh hari.

    ReplyDelete
  8. Dr tahu 2008 saya daftar spa.x ada satu oengambika yg sy dapat.

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum..Boleh tak sya menyemak semula permohonan yang telah saya buat pada julai 2014 dan bagaimana caranya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Log in je kat spa8.kt dlm tu tu bila semak permohonan.semua jawatan2 yang anda telah apply akan terpapar.bleh tau sama ada dapat ke xdpt.

      Delete
    2. log in kat mana?x boleh pun

      Delete
  10. Bertahun2 sy daftar spa.tp x pernah dpt.temuduga pun x dpt.sy nk semak permohonan oun x dpt bkak

    ReplyDelete
  11. apa yang dimaksudkan dengan tidak melepasi syarat yang telah ditetapkan oleh pihak spa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik syafiqah...sebelum membuat permohonan pada mana2 jawatan.cik kena cek dlu dia punya required tu.dama ada spm..stpm..sijil...dip.deg atau apa.bru apply.

      Delete
  12. kenapa tak boleh semak dah banyak kali saya buat tapi tak boleh juga...

    ReplyDelete
  13. tak boleh semak macam mana nak semak status terkini ????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Myid tu dia sruh msuk apa? Sorry sya xtau bru dftar...sy dah dftr tpi sy msokan nma dgn no ic pon xbole...

      Delete
  14. kenapa tak boleh semak permohonan 2014 ??

    ReplyDelete
  15. Kenpa tk bole semakk...ape sebenarnyer neyy???

    ReplyDelete
  16. dah lama tnggu,tpi belum pnggil2 lg

    ReplyDelete
  17. Suruhan jaya penipuan awam...dri umur saya 21-29...saya update..turun naik gi interview....cuma dpt satu kli simpanan...yang lain...saya cuma dtg utk temuduga.....yang gagal fizikal test pun boleh dapat pasal ada KABEL....telus ke....

    ReplyDelete
  18. Bila ada tmuduga utk spara perubatan? Sgt2 berminat with nursing

    ReplyDelete
  19. serabut gile, nk log in pun,,pheh....payoh amat.

    ReplyDelete
  20. Kenapa bila semak panggilan temuduga asyik keluar perkataan ini "maaf, maklumat anda tiada dalam urusan" sedangkan saya membuat permohonan. Susah la macam ni bila tak boleh semak.

    ReplyDelete
  21. knpa semakan permohonan saya tak ada.

    ReplyDelete
  22. susah nak semak sama ada kita dapat atau layak spa ke tak.hmm.

    ReplyDelete
  23. Insyallah ada rezeki..dont give up....

    ReplyDelete
  24. kenape permohonan sy masih keadaan draf ? sy dah kemaskini sebaik mungkin . bantu sy please :(

    ReplyDelete
  25. susahnya nak dapatttawaran spa ni .asyik2 x melepasi syarat aduii ..

    ReplyDelete
  26. nk semak status mcm mna???kmaskini bleh...??plsss

    ReplyDelete
  27. apehal nie jem jee nie.. stu hal lg invalid p/s dh knape nie?? nk kne daftar p/s bru kew???? aduh... knape lr makin rumit nie..

    ReplyDelete
  28. Asslam....sy dah lbih 10 kli d pgl tmuduga...simpnan pun pnh p dh luput kot..ada skli tu intrview bhgian attndent ksihatn x bjya jga..x tau lah apa sbab yg heran adalh kwnni dah keja pun dia bjya biaslah kabel kuat..sush bkan sy nak slhkan mn2 phak...tolnglah bg pluang dgn org yg mmrlukan kerja...ni dah dpt.kja smbl lewa plk....

    ReplyDelete
  29. Ini jabatan haram jadah ni..kencing orang liaw..

    ReplyDelete
  30. salam en saya nak tanya kenapa saya punya spa dalam spa tu takda ehh? saya try tekan semak permohonan pastu saya tengok permohonan draf. mksudnyaa???

    ReplyDelete
  31. Salam. Maaf bertanya. Kenapa saya tak boleh nak bukak laman web putra6.spa tu ek? Ada waktu2 tertentu je ke boleh bukak? Boleh sesape bantu? Terima kasih.

    ReplyDelete
  32. mcm mana nak tau dpt pngilan temuduga.tunjukajar sikit

    ReplyDelete
  33. Kenapa tak boleh semak status permohonan ni??sy dh semak tmpt atas tu tpi tak boleh,,boleh tlong jwap tak??

    ReplyDelete
  34. Laman web yang tidak mesra pelanggan, setiap kali semak status pendaftaran, web tidal di temui, apakah benda///

    ReplyDelete
  35. ;'(.....tak boleh nak buka saya punya SPA...why????

    ReplyDelete
  36. busuk betol..... dh 10 thn isi... x pnggil2 pown.... kencing kuat.... popelaq.... popundek... popoen..

    ReplyDelete
  37. Sy pn sama x blh nk semak. Pa bnda ni????

    ReplyDelete
  38. X bgs sngt sbb sy slu ggl nk semak status

    ReplyDelete
  39. Kenapa tak boleh nak masuk spa tu ye? Dah sign in tp bila dah masuk ntah apa2 je kuar..ada masalah ke laman spa ne? Nak kemaskini pun tak boleh..hmmm

    ReplyDelete
  40. kenapa saya tak boleh nak reset kata laluan. sekarang sya dah x blh nak semak permohonan saya.

    ReplyDelete
  41. saya xdapat exam hari ni sbb xdpt log in...knp???

    ReplyDelete
  42. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Encik, kenapa saya tak dapat tengok pendaftaran saya dalam spa8i ni?

    ReplyDelete
  43. salam, tumpang tanya..saya dah apply menggunakan SPA..tapi kenapa slip permohonan tak keluar ye? dia just tulis kt situ permohonan telah di simpan.

    ReplyDelete
  44. balik2 da apply ni x dapat2 juha hairan betul laaaa...sekrg mau log in log in balik2 tak dapat lagi niii...apa hal niii...cuba la bagi aku peluang kerja ..kan bagus....lama da apply nii dr 2003 niii....

    ReplyDelete
  45. sy buat permohonan dari tahun 2010.. smpai sekarang masih 'tidak melepasi syarat2 blaaa blaaa....' . kawan suami sy.. suami isteri tak de isi pon borg2 or permohonan kejadah semua ni. tp dorg dapat keje kerajaan. dapat secara serentak.. nak tau knpa.. sbb ada isu ORANG DALAM. adil ke mcm tu? pelik betol lah... -.-

    ReplyDelete
  46. apa dh jadi ni..npa x leh nk semak permohonan?????

    ReplyDelete
  47. Kenapa status saya asyik draf je..xdpat chek..

    ReplyDelete
  48. assalamualaikum...sy pon ad masalah same..da dftar nk semak xbleh nk log in..nk semak tp tiada dlm permohonan plak bila masukkan no ic....mcmner nk semak ni..

    ReplyDelete
  49. same lah..da daftar tp bila semak..maaf tiada dalam urusan..mcmner nk buat yer..nk semak @ daftar br x boleh..

    ReplyDelete
  50. Hai saye dah daftar hari tu p kenapa smua butiran tu pndai x de..

    ReplyDelete
  51. kenapa sy langsung tak boleh buka semakn permohonan@pendaftarn?,makin kna upgrade,makin susah pula nak check,adeh

    ReplyDelete
  52. Knape sye lngsung xdpt pnggikn utk intrview??????,

    ReplyDelete
  53. Saya Daftar Spa8 , tapi Kenapa Jadi MAAF MYID TELAH WUJUD , sedangkan Saya Baru Je Nak Daftar , kenapa Jadi Macam Tu ?

    ReplyDelete
  54. Terbaik bagi mengubah taraf belia''malaysia.. .

    ReplyDelete
  55. Knapa x boleh semak ni...apa lagi nak kemaskini...esok tarikh hantar permohonan..30 nov 2015

    ReplyDelete
  56. asssalam mcm mna nk semak...sbelum niee bleh jew buka,knapa?????tolong kongsi sesiapa y tau...tq krana bgi kerjasama ...

    ReplyDelete
  57. assalam....mcm mna nk semak spa...sbelum dpt jew,mohon kongsi maklumat sesiapa y tau mna caranya???,tq krana bgi kerjasama keorg smua

    ReplyDelete
  58. saya terlupa password. apakah yang harus saya patot buat?

    ReplyDelete
  59. Knpa xblh nak semak,cmna nk tw dpt ke tak prmohonan tu..nk prbaharui pn x leh..

    ReplyDelete
  60. Knpa spa8 dh xbleh bka?? Dia ckap page not available..

    ReplyDelete
  61. knpa tak ble login masuk eh keh permohonan kita nk update tk dpt

    ReplyDelete
  62. Kenapa tak boleh semak pndftran ?

    ReplyDelete
  63. Asslmmualaikm..ni sya nk tnye..knpe sye pnye semakan pemohonan tu..asyik lepas tarikh jer..tp email/surat temuduga xsmpai2 dekt sy..sedngkn org same tmpt tinggl sy..senang2 jer dpt kerja krajaan..sy pn nk jugk cmtu..spe blh jwb..

    ReplyDelete
  64. Bila nama saya nak di panggil..dah 2tahun saya nanti..harap maklum tau..kesihankan laa anak2 muda malay ni..sekarang kerja semua susah nak hidup zaman sekarang..perbagai bende perlukan duit..

    ReplyDelete
  65. assalam, tuan/puan maaf bertanya . knapa bila saya dh kemaskini tp tarikh permohonan still tahun 2015 dan jawatan yg dpohon pon tetap x berubah dh hampir berpuluh kali saya kemaskini. pelik tetap jdi benda yg sama jgk pada permohonan jawatan yg dipohon. harap diambil tindakan segera , ramai lg yg memerlukan pekerjaan, trima kasih.

    ReplyDelete
  66. Saya harap dapat peluang pekerjaan seperti yang saya mohon.. Terima kasih

    ReplyDelete
  67. kalau lupa password account spa8 macam mana yer?

    ReplyDelete
  68. Kenape lpas updte spa jawatan yg kita mohon yg baru isi xkluar,,kluar jwatn yg lama yg kite pohon

    ReplyDelete
  69. napa xboleh semak permohonan?hmmmmmmmmmm

    ReplyDelete
  70. tn knapa x bole kemaskini status permohonan

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen atau pendapat anda. Terima kasih!