3 Jawatan Kosong (MPM) Majlis Peperiksaan Malaysia Bulan Mei 2014 - Blog Tips Kerjaya

Breaking News

3 Jawatan Kosong (MPM) Majlis Peperiksaan Malaysia Bulan Mei 2014

Jawatan Kosong Majlis MPM
Jawatan Kosong Majlis (MPM) Peperiksaan Malaysia Mei 2014.

Tarikh tutup: 13 Mei 2014.

Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM), yang ditubuhkan pada 1 Februari 1980 di bawah Akta Majlis Peperiksaan Malaysia (Akta 225), adalah sebuah badan berkanun yang beroperasi di bawah naungan Kementerian Pelajaran. Ia telah dilancarkan secara rasmi pada 22 April 1980 oleh itu Menteri Pelajaran Malaysia, Dato ’ Musa bin Hitam. Matlamat penubuhan MPM adalah untuk mengelolakan peperiksaan-peperiksaan tertentu dan semua perkara lain yang perlu atau bersampingan dengan peperiksaan-peperiksaan itu. Peperiksaan yang diwartakan ialah dalam peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM), yang mula dilaksanakan pada tahun 1982 untuk menggantikan peperiksaan lebih tinggi School Certificate (HSC) dan Sijil Tinggi Persekolahan (STP) yang dikendalikan oleh University of Cambridge Local Examinations Syndicate (UCLES). Selepas pengambilalihan peperiksaan STP dan HSC oleh pihak MPM, nama peperiksaan telah ditukar kepada peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM). Pihak MPM juga ditubuhkan untuk merealisasikan pengendalian peperiksaan tersebut sepenuhnya dalam Bahasa Melayu. Ini adalah selaras dengan pelaksanaan dasar yang menggunakan Bahasa Melayu sebagai pengantar dalam sistem pendidikan negara dari peringkat rendah ke peringkat pra-universiti, iaitu Tingkatan Enam.

Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) ingin mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan seperti yang berikut:

01. Penolong Pegawai Peperiksaan (Tetap)
02. Pembantu Tadbir [Perkeranian/Operasi] (Tetap/Kontrak)
03. Pemandu Kenderaan (Tetap/Kontrak)

Cara memohon:

a) Borang Permohonan MPM 1 boleh diperolehi daripada Majlis Peperiksaan Malaysia atau melalui pautan yang kami sediakan di bawah:


b) Semua permohonan hendaklah disertakan dengan sekeping gambar ukuran pasport, salinan sijil persekolahan, dan lain-lain sijil berkaitan serta salinan kad pengenalan.

c) Nama jawatan yang dipohon hendaklah ditulis pada sudut atas sebelah kiri sampul surat dan dihantarkan ke alamat berikut:

Ketua Eksekutif
Majlis Peperiksaan Malaysia
Bangunan MPM, Persiaran 1
Bandar Baru Selayang
68100 BATU CAVES
Selangor Darul Ehsan
(u.p: Bahagian Pengurusan Personel dan Pentadbiran)

d) Iklan asal jawatan kosong MPM ini boleh dibaca semula melalui pautan di bawah:


----------------------

P/s: Tahukah anda? Sebenarnya banyak lagi saluran lain selain SPA untuk anda boleh berkerja di sektor awam? Ketahui Direktori Lengkap Senarai 241 Agensi Kerajaan ini.

No comments

Sila tinggalkan komen atau pendapat anda. Terima kasih!