Perubahan Format Terkini Exam PTD 2019 - Blog Tips Kerjaya

Breaking News

Perubahan Format Terkini Exam PTD 2019


Jika anda dipanggil exam PTD pada 16 Mei 2019. Sila tumpukan perhatian dan hadam post kali ini betul-betul!

Jika anda tidak terlibat dengan exam PTD, sila abaikan post kali ini.

Post kali ini ringkas dan padat. Saya kalau tak penting, memang tak akan buang-buang waktu menulis post.

Jika anda ingat, exam PTD M41 tidak diadakan pada tahun lepas (2018). Last exam ialah pada Nov 2017. Untuk maklumkan, kali ini calon yang dipanggil lebih kurang tahun 2017 juga. Sekitar 65 000 calon! Macam? Ada can dapat jawatan ni tak?

1. Format peperiksaan kali ini mengalami perubahan besar.

Seksyen exam kali ini berubah. Ada penambahan Seksyen baharu. Dahulu hanya ada dua Seksyen. Pada 2019 ini - Seksyen A ialah Pengetahuan Am, Seksyen B ialah Daya Menyelesaikan Masalah dan Seksyen C - English Section (merangkumi Kefahaman dan Grammar).

Ia baharu diperkenalkan dalam exam online jawatan Gred 41 bagi Negeri Terengganu baru-baru ini. Dan dalam dua lagi exam dalam tahun ini juga. Saya pun dah lupa yang mana satu.

Aduh.. Ini masalah serius ni. Jadi apa pula penyelesainya? Bacalah di bawah.

2. Komponen bantuan peperiksaan PTD 2019

Istimewanya, kali ini, komponen yang terkandung dalam rujukan PTD 2019 ditambah menjadi 10 komponen. Komponen-komponen ini termasuklah komponen utama (at least 180 pages), komponen self esteem, komponen template resume, komponen rujukan pantas temuduga, komponen pakaian temuduga dan ape lagi ek? Lupa dah. Anda semaklah sendiri di pautan Pakej Bantuan Exam PTD 2019 ini.

Ini merupakan penambahbaikan yang drastik berbanding rujukan PTD yang dijual tahun-tahun sebelum ini. Maksudnya, pembelian oleh calon kali ini lebih berbaloi. Terutama penambahan komponen X-tra Seksyen A, X-tra Seksyen B dan X-tra Seksyen C!

Dapatkan segera bantuan persediaan PTD ini sementara jualan masih dibuka. Kurang 20 jam lagi sebelum ditutup jualannya (klik link di bawah).


Nota: Saya kalau boleh dah tak nak promote pakej rujukan ni, sebab sibuk dengan tugas-tugas hakiki dan urusan bisnes. Memang tak sempat der.

Tapi disebabkan ada masa senggang ckit sementara tunggu waktu nak sahur ni. Lagi pula rasa tanggungjawab terhadap subscriber blog ini yang tersayang dan rasa setiakawan terhadap (owner produk ni), saya maklumkan juga la mengenai hal ni walaupun dah last-last minit camni. Harap adalah yang mendapat manfaatnya.

Terima kasih, mohon maaf dan selamat menjalani ibadah puasa.

No comments

Sila tinggalkan komen atau pendapat anda. Terima kasih!