Jawatan Kosong PETRONAS Bulan Oktober 2013

Jawatan Kosong PETRONAS
Jawatan Kosong PETRONAS - Petroliam Nasional Berhad 2013.

Tarikh tutup: 19 Oktober 2013.

Sebagai syarikat carigali minyak bersepadu dan gas multinasional dengan operasi di seluruh rantaian nilai keseluruhan industri, Dasar pengambilan PETRONAS direka untuk menarik dan mengekalkan yang terbaik dan pintar dalam pelbagai bidang yang menarik dan mencabar. Setiap tahun, PETRONAS menarik kira-kira 5,000 graduan Universiti dan Kolej tempatan dan luar negara. Seiring dengan pertumbuhan berterusan perniagaan PETRONAS, mereka menjalankan pengambilan latihan untuk memenuhi keperluan sumber manusia mereka yang semakin meningkat.

Pada masa ini, PETRONAS mempunyai tenaga kerja yang terdiri lebih daripada 30,000 orang dan beroperasi di lebih daripada 30 buah negara dunia. Jumlah ini mewakili 28 kewarganegaraan dengan pelbagai keupayaan, pengetahuan dan kemahiran untuk melaksanakan projek huluan dan hiliran di pelbagai persekitaran geografi dan perniagaan. PETRONAS menawarkan mobiliti pekerjaan di sepanjang trek teknikal serta pengurusan, dan peluang untuk belajar dan berkembang. Kerjaya di PETRONAS bermakna membuka ruang potensi anda yang sebenarnya.

PETRONAS mempelawa anda untuk menyertai mereka dengan mengisi kekosongan jawatan yang sedang diiklankan ketika ini:

01. Legal Counsel

Tanggungjawab:

Nasihat dan perkhidmatan perundangan
Memberi nasihat undang-undang, Perkhidmatan dan penyelesaian kepada pelbagai Kumpulan di PETRONAS seperti Naib Presiden Pejabat, unit-unit perniagaan PETRONAS dan unit-unit operasi, pejabat pemasaran negara, perancangan strategik korporat dan kumpulan kewangan dengan memeriksa dan menilai semua aspek undang-undang untuk memastikan pematuhan terhadap dasar-dasar dan prosedur, perniagaan lancar dan cekap dan kepentingan melindungi PETRONAS.

Risiko undang-undang dan komersial
Menjangka, mengenalpasti, menganalisis dan memberi nasihat mengenai pendedahan undang-undang kepada Syarikat untuk memastikan bahawa Syarikat dilindungi daripada risiko perundangan dan komersial yang mungkin terutamanya dalam perniagaan operasi/kegiatan yang dijalankan oleh Syarikat dan semua urusan antara Syarikat dengan pihak ketiga.

Korporat dan hal-hal Kesetiaushaan syarikat
Menyediakan input dan bantuan dalam korporat dan hal-hal Kesetiausahaan Syarikat serta isu-isu pematuhan yang termasuk perkara-perkara yang berhubungan dengan permit, lesen dan kelulusan daripada pihak berkuasa yang berkenaan di negara masing-masing selaras dengan dasar-dasar dan prosedur.

Penggubalan
Menyemak dan mengesahkan kontrak, perjanjian dan dokumen berkaitan dengan urusniaga/aktiviti perniagaan dan hal-hal korporat untuk memastikan bahawa kandungan dan butir-butir dalam dokumen-dokumen tersebut adalah tepat, konsisten dan sah serta melindungi PETRONAS faedah.

Rundingan
Merancang strategi rundingan dan mengambil bahagian sebagai wakil yang sah dan mendahului (di mana perlu) dalam rundingan antara pihak-pihak yang ketiga bersama-sama dengan operasi dan perniagaan Kumpulan dan Syarikat untuk memastikan kepentingan PETRONAS dilindungi.

Syarat dan kelayakan:

-Calon mestilah mempunyai sekurang-kurangnya ijazah Sarjana Muda, Diploma Siswazah, ijazah profesional dan undang-undang atau setaraf.

-Sekurang-kurangnya 10 tempoh pengalaman bekerja dalam bidang berkaitan adalah diperlukan untuk jawatan ini termasuk sekurang-kurangnya 7 tahun pengalaman dalam mengendalikan pelbagai urusan perundangan dan korporat dan sebaik-baiknya dengan kepakaran dan pengalaman dalam perniagaan minyak dan Gas. Diharapkan untuk mempunyai pengalaman dalam mengendalikan kerja-kerja Kesetiausahaan Syarikat dan memiliki lesen Setiausaha Syarikat (walaupun tidak wajib, akan menjadi aset yang kukuh).

-Kemahiran organisasi yang baik dan kemahiran kajian undang-undang

-Menyelesaikan masalah analisis, undang-undang yang kukuh dan keputusan membuat kemahiran.

Cara memohon:

a) Permohonan jawatan kosong PETRONAS ini adalah secara online menerusi portal Jobstreet. Resume lengkap perlu dilampirkan bersama semasa permohonan.

b) Pastikan anda memenuhi kelayakan yang diperlukan sebelum memulakan proses permohonan.

c) Anda dikehendaki mendaftar terlebih dahulu sebelum boleh membuat permohonan.

d) Proses permohonan jawatan boleh dimulakan dengan mengikuti pautan yang kami sertakan di bawah;


----------------------

P/s: Bagaimana kalau penemuduga bertanya soalan dalam bahasa Inggeris? Sudahkah anda bersedia untuk ditemuduga dalam bahasa Inggeris? Anda patut tahu bagaimana untuk menguasai perbualan bahasa Inggeris yang menarik minat bakal majikan! Semuanya ada dibincangkan di sini.

No comments:

Post a Comment

Sila tinggalkan komen atau pendapat anda. Terima kasih!