Jawatan Kosong (DBP) Dewan Bahasa dan Pustaka Bulan Febuari 2014

Dewan Bahasa dan Pustaka
Jawatan Kosong (DBP) Dewan Bahasa dan Pustaka Febuari 2014.

Tarikh tutup: 28 Febuari 2014.

Dewan Bahasa Pustaka (DBP) atau Balai Pustaka ditubuhkan pada 22 Jun 1956 di Johor Bahru, Johor sebagai sebuah Jabatan kecil di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia. Penubuhan DBP adalah untuk mengembangkan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan Bahasa rasmi negara ke arah kemerdekaan. Pada tahun 1957, DBP berpindah ke Kuala Lumpur dan ditempatkan di dalam sebuah bekas wad sebuah hospital di jalan Young. Pemindahan untuk memudahkan pelaksanaan tugasnya selaras dengan pengisytiharan Bahasa Melayu, bahasa kebangsaan akan menjadi Bahasa rasmi tunggal negara.Pada tahun 1959, DBP telah dinaikkan taraf sebuah badan berkanun melalui Ordinan Prentice Hall, 1959. Dengan naik taraf ini, DBP diberi autonomi) menyusun program pembinaan dan pengembangan Bahasa dan sastera, dan iii) untuk menjalankan aktiviti-aktiviti dan penerbitan perniagaan dan buku-buku secara kompetitif menurut prinsip dan amalan perniagaan dan penerbitan profesional.

(DBP) Dewan Bahasa dan Pustaka mempelawa calon-calon Warganegara Malaysia yang berkelayakan dalam bidang-bidang yang berkaitan untuk mengisi kekosongan jawatan ditawarkan seperti berikut:

01. Pekerja Sambilan Harian

Cara memohon:

a) Permohonan hendaklah dibuat dalam borang permohonan jawatan (Borang Personel 27/99) yang boleh dimuaturun menggunakan pautan yang kami sediakan di bawah:


b) Borang yang lengkap hendaklah dikemukakan kepada:

Ketua Pengarah
Dewan Bahasa dan Pustaka
Peti Surat 10803
52926 Kuala Lumpur
(U.P: Ketua Bahagian Pengurusan Sumber Manusia)

c) Iklan asal jawatan kosong Dewan Bahasa dan Pustaka ini boleh dicapai melalui pautan berikut:


----------------------

P/s: Tahukah anda? Sebenarnya banyak lagi saluran lain selain SPA untuk anda boleh berkerja di sektor awam? Ketahui Direktori Lengkap Senarai 241 Agensi Kerajaan ini.

No comments:

Post a Comment

Sila tinggalkan komen atau pendapat anda. Terima kasih!