4 Jawatan Kosong PERKESO Bulan Mac 2014

Jawatan Kosong PERKESO
Jawatan Kosong PERKESO Mac 2014.

Tarikh tutup: 10 Mac 2014.

Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) atau pertubuhan keselamatan sosial (PERKESO) ditubuhkan pada tahun 1971 di bawah di Kementerian Sumber Manusia (dahulunya dikenali sebagai Kementerian buruh) dengan tujuan untuk mentadbir, menguatkuasakan dan melaksanakan Akta Keselamatan Sosial pekerja, 1969 yang sekali gus memberi faedah kepada kakitangan di bawah Skim insurans bencana pekerjaan dan skim pencen hilang upaya. Di bawah skim ini, pekerja diberi perlindungan terhadap kecederaan berkaitan dengan pekerjaan dan Hilang Upaya, kemalangan tempat kerja, penyakit-penyakit pekerjaan dan kematian.

Antara fungsi-fungsi yang banyak dilaksanakan oleh PERKESO ialah mendaftar majikan/pekerja, kutipan sumbangan majikan/pekerja, memproses dan disbursing tuntutan yang dibuat oleh pekerja-pekerja bergaji dan tanggungan mereka. Di samping itu PERKESO juga menyediakan fizikal dan pemulihan vokasional manfaat kepada pihak penuntut dan menggalakkan kesedaran keselamatan dan kesihatan pekerjaan. Pada Julai 1985, status PERKESO, berubah daripada sebuah Jabatan Kerajaan kepada sebuah badan berkanun. Pada 1 Januari 1992, PERKESO telah melaksanakan skim ganjaran sendiri, skim ganjaran baru PERKESO (SSB).

Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) mengalu-alukan permohonan daripada seluruh warganegara Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas dan berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan seperti yang di senaraikan di bawah:

01. Pengatur Program Komputer Gred 19
02. Juruanalisa Sistem Gred 23
03. Jurutera Prostetik & Ortotik Gred 25
04. Ahli Pertuturan

Cara memohon:

a) Permohonan untuk jawatan kosong Majlis bandaraya Ipoh ini adalah secara atas talian atau online sahaja (melalui portal pekerjaan PERKESO).

b) Pemohon kali pertama untuk jawatan kosong PERKESO melalui portal itu adalah dikehendaki mendaftar akaun permohonan terlebih dahulu. Manakala pemohon sedia ada boleh terus login ke akaun mereka untuk meneruskan proses permohonan online anda.

c) Sila klik pautan di bawah untuk melihat bidang tugas dan kelayakan diperlukan dan seterusnya memulakan proses permohonan anda. Diucapkan selamat mencuba.

>> Portal pekerjaan PERKESO

----------------------

P/s: Tahukah anda? Sebenarnya banyak lagi saluran lain selain SPA untuk anda boleh berkerja di sektor awam? Ketahui Direktori Lengkap Senarai 241 Agensi Kerajaan ini.

No comments:

Post a Comment

Sila tinggalkan komen atau pendapat anda. Terima kasih!