5 Jawatan kosong (DBP) Dewan Bahasa Pustaka Bulan Mei 2014

Jawatan kosong DBP
Jawatan kosong (DBP) Dewan Bahasa Pustaka Mei 2014.

Tarikh tutup: 26 Mei 2014.

Dewan Bahasa Pustaka (DBP) atau Balai Pustaka ditubuhkan pada 22 Jun 1956 di Johor Bahru, Johor sebagai sebuah Jabatan kecil di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia. Penubuhan DBP adalah untuk mengembangkan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan Bahasa rasmi negara ke arah kemerdekaan.Pada tahun 1957, DBP berpindah ke Kuala Lumpur dan ditempatkan di dalam sebuah bekas wad sebuah hospital di jalan Young. Pemindahan untuk memudahkan pelaksanaan tugasnya selaras dengan pengisytiharan Bahasa Melayu, bahasa kebangsaan akan menjadi Bahasa rasmi tunggal negara.Pada tahun 1959, DBP telah dinaikkan taraf sebuah badan berkanun melalui Ordinan Prentice Hall, 1959. Dengan naik taraf ini, DBP diberi autonomi) menyusun program pembinaan dan pengembangan Bahasa dan sastera, dan iii) untuk menjalankan aktiviti-aktiviti dan penerbitan perniagaan dan buku-buku secara kompetitif menurut prinsip dan amalan perniagaan dan penerbitan profesional.

Dewan Bahasa Pustaka (DBP) melalui SPA mempelawa permohonan daripada warganegara Malaysia yang berkelayakan bagi memohon jawatan seperti berikut:

01. Perancang Bahasa S41
02. Pustakawan S41
03. Pembantu Tadbir (Kewangan) W17
04. Pembantu Operasi N11
05. Pengawal Keselamatan KP11

Cara memohon:

a) Pendaftaran permohonan jawatan adalah sepanjang masa dan hanya diterima melalui online sahaja. Sebarang surat menyurat dan penghantaran resume adalah tidak diperlukan. Urusan pengambilan adalah tertakluk kepada kekosongan jawatan dan hanya calon yang berjaya melepasi tapisan sahaja yang akan dipanggil temuduga.

b) Iklan asal pengambilan DBP ini boleh dicapai melalui pautan berikut:


c) Permohonan hendaklah melalui portal SPA menggunakan Borang SPA8i, akses dengan mengikuti pautan berikut:


----------------------

P/s: Tahukah anda? Sebenarnya banyak lagi saluran lain selain SPA untuk anda boleh berkerja di sektor awam? Ketahui Direktori Lengkap Senarai 241 Agensi Kerajaan ini.

No comments:

Post a Comment

Sila tinggalkan komen atau pendapat anda. Terima kasih!