5 Jawatan Kosong MAIPk Bulan Oktober 2014

jawatan kosong Majlis Agama Islam dan ‘Adat Melayu Perak
Jawatan Kosong MAIPk Oktober 2014.

Tarikh tutup: 06 Oktober 2014.

Dengan penubuhan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak, Pusat Pentadbiran undang-undang Islam dan Al-Quran Jawatankuasa Perak di Kuala Kangsar, Bersatu di bawah agama Islam dan adat resam Melayu dan dipindahkan ke Ipoh, Perak. Sementara itu, Pentadbiran Pusat Islam ‘ pentadbiran sedia ada telah diserapkan di bawah Pejabat Kadi Kuala Kangsar. Pejabat rasmi Islam agama dan adat Melayu Perak yang pertama telah diletakkan di Pejabat Secretary.To negeri lagi menyelaras urusan pentadbiran Agama Islam dan adat Melayu di negeri ini, undang-undang yang berkaitan dengannya telah disemak, dipinda dan digubal beberapa kali. Pada tahun 1965, sebuah undang-undang yang dikenali sebagai undang-undang Islam pentadbiran 1965 (Enakmen No. 11 1965) telah dikuatkuasakan bagi menggantikan undang-undang 1952.Kemudian, pada 13 Januari 1993, pentadbiran undang-undang agama 1965 digantikan oleh dalam Islam agama pentadbiran Enakmen tahun 1992 (Enakmen Bil. Tahun 1992).

Di bawah Enakmen Bil. 2 tahun 1992, Majlis Agama dan adat resam Melayu secara rasminya diperbadankan sebagai sebuah badan berkanun kerajaan. Bagi tujuan keseragaman dengan lain-lain negeri di seluruh Malaysia, pentadbiran agama 1992, akhirnya digantikan dengan Enakmen pentadbiran Agama Islam (Perak) 2004 (Enakmen No. 4 tahun 2004). Enakmen Rang undang-undang. 4 tahun 2004 telah dikuatkuasakan pada 15 September 2004 dan masih kekal berkuatkuasa sehingga kini. Entiti Majlis Agama Islam dan adat istiadat Melayu masih dikekalkan sebagai sebuah badan berkanun kerajaan.

Pemohon-pemohon adalah dipelawa daripada RAKYAT DYMM Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan beragama Islam yang berkelayakan, untuk memohon kekosongan jawatan di Majlis Agama Islam dan ‘Adat Melayu Perak (MAIPk) bagi jawatan berikut:

01. Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam (Guru Al-Quran) S27
02. Pembantu Hal Ehwal Islam (Guru Al-Quran) S17
03. Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N17
04. Pembantu Tadbir (Kewangan) W17
05. Pembantu Am Pejabat N11

Cara memohon:

a) Pemohon hendaklah dibuat dalam Borang Permohonan Jawatan (MAIPk Pind 1/2007) yang boleh didapati melalui laman web http://www.maiamp.gov.my atau dengan mengambil sendiri di kaunter Tingkat 1, Kompleks Islam Darul Ridzuan atau mengirim sampul surat berukuran 23 sm x 10 sm beralamat sendiri bersetem 0.60 sen atau boleh dimuaturun melalui pautan di bawah:


b) Setiap permohonan hendaklah disertakan dengan gambar berukuran pasport, salinan kad pengenalan / surat beranak, sijil berhenti sekolah, sijil persekolahan dan dokumen-dokumen lain berkaitan yang telah disahkan.

c) Permohonan yang lengkap hendaklah dihantar ke alamat:

Ketua Pegawai Eksekutif
Majlis Agama Islam dan ‘Adat Melayu Perak
Tingkat 1, Kompleks Islam Darul Ridzuan
Jalan Panglima Bukit Gantang Wahab
30000 Ipoh, Perak Darul Ridzuan

d) Iklan asal jawatan kosong Majlis Agama Islam dan ‘Adat Melayu Perak ini boleh dibaca semula melalui pautan di bawah:


----------------------

P/s: Bagaimana kalau penemuduga tiba-tiba bertanyakan soalan dalam bahasa Inggeris? Sudahkah anda bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan seperti ini? Anda patut tahu bagaimana untuk menguasai perbualan dalam bahasa Inggeris yang menarik minat bakal majikan! Semuanya ada dibincangkan di sini.

No comments:

Post a Comment

Sila tinggalkan komen atau pendapat anda. Terima kasih!