Temuduga Terbuka (DBP) Dewan Bahasa Pustaka Bulan Oktober 2014

Temuduga Terbuka DBP
Temuduga Terbuka (DBP) Dewan Bahasa Pustaka Oktober 2014.

Tarikh temuduga: 14 Oktober 2014.

Sejarah penubuhan Dewan Bahasa Pustaka (DBP) atau Balai Pustaka bermula pada 22 Jun 1956 di Johor Bahru, Johor sebagai sebuah Jabatan kecil di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia. Penubuhan Dewan Bahasa Pustaka (DBP) adalah untuk mengembangkan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan Bahasa rasmi negara ke arah kemerdekaan.

Pada tahun 1957, Dewan Bahasa Pustaka (DBP) berpindah ke Kuala Lumpur dan ditempatkan di dalam sebuah bekas wad sebuah hospital di jalan Young. Pemindahan ini untuk memudahkan pelaksanaan tugasnya selaras dengan pengisytiharan Bahasa Melayu, bahasa kebangsaan akan menjadi Bahasa rasmi tunggal negara. Pada tahun 1959, DBP telah dinaikkan taraf sebuah badan berkanun melalui Ordinan Prentice Hall, 1959. Dengan naik taraf ini, DBP diberi autonomi untuk menyusun program pembinaan dan pengembangan Bahasa dan sastera, dan iii) untuk menjalankan aktiviti-aktiviti dan penerbitan perniagaan dan buku-buku secara kompetitif menurut prinsip dan amalan perniagaan dan penerbitan profesional.

Dewan Bahasa Pustaka (DBP) mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berminat untuk menghadiri sesi temuduga terbuka seperti ketetapan berikut:

Tarikh : 14 Oktober 2014 (Selasa)
Masa : 8.30 pagi – 1.00 tengahari
Tempat: Dewan Bahasa Dan Pustaka Wiliyah Utara, No. 31, Lorong PERDA Selatan Dua (2), Bandar PERDA, 14000 Bukit Mertajam Pulau Pinang.

Pemohon perlu membawa sijil asal dan salinan dokumen seperti berikut:
– Kad Pengenalan
– Sijil Pelajaran Malaysia
– Gambar berukuran pasport
– Sijil Kokurikulum
– Lesen Memandu

Maklumat lanjut temuduga terbuka ini boleh dibaca semula melalui iklan asal yang dikeluarkan pihak DBP di bawah:


----------------------

P/s: Bagaimana kalau penemuduga tiba-tiba bertanyakan soalan dalam bahasa Inggeris? Sudahkah anda bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan seperti ini? Anda patut tahu bagaimana untuk menguasai perbualan dalam bahasa Inggeris yang menarik minat bakal majikan! Semuanya ada dibincangkan di sini.

No comments:

Post a Comment

Sila tinggalkan komen atau pendapat anda. Terima kasih!