Jawatan Kosong Majlis Daerah Gerik Bulan Disember 2014

Jawatan Kosong Majlis Daerah Gerik
Jawatan Kosong Majlis Daerah Gerik Disember 2014.

Tarikh tutup: 19 Disember 2014.

Kira-kira seratus tahun yang lalu, kawasan yang kini dikenali sebagai Gerik masih diliputi oleh hutan tebal dan adalah di bawah pentadbiran Raja Reman. Pada tahun 1870, beberapa orang tiba dari Patani oleh Sungai Hangai, dan membersihkan tanah tersebut di di muara Sungai. Kumpulan ini diketuai oleh seorang lelaki yang dipanggil Tok iklan (Tok Sa Masihi).

Tidak lama selepas itu, Raja Reman, bernama Tuan Jagong, datang memburu Gajah di Gunung Tujuh berhampiran Kuala Kenderong. Mereka mendengar tentang kampung di tengah-tengah hutan berhampiran.

Apabila pentadbiran Raja Reman datang berhampiran Kampung, beliau mendengar bunyi pelik dari pangkal kelompok buluh gajah. Beliau kemudian mengarahkan orang-orangnya untuk menggali untuk mencari tahu apa yang membuat bunyi-bunyi yang pelik.

Sebaik sahaja ia telah dikorek, mereka mendapati sejumlah besar haiwan yang kelihatan seperti tikus makan akar buluh. Kerana akar yang sangat keras, tikus membuat bunyi-bunyi yang screeching apabila digigit (gerit) oleh haiwan ini.

Dengan itu pentadbiran Raja Reman menamakan tempat itu Kampung Gerit. Gerit telah digunakan untuk masa yang lama tetapi dalam sebutan dan ejaan kemudiannya ditukar dari Gerit ke Grik, dan kini ke Gerik.

Permohonan adalah dipelawa daripada warganegara Malaysia berumur tidak kurang dari 18 tahun yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan di Majlis Daerah Gerik, keutamaan akan diberi kepada rakyat negeri Perak Darul Ridzuan:

01. Pembantu Penguatkuasa Gred N17

Cara memohon:

a) Borang permohonan jawatan kosong Majlis Daerah Gerik boleh didapati di Jabatan Khidmat Pengurusan Majlis Daerah Gerik atau dimuaturun melalui pautan di bawah:


b) Maklumat lanjut jawatan kosong Majlis Daerah Gerik boleh dibaca melalui iklan asal melalui pautan di bawah:


c) Sertakan bersama gambar ukuran pasport, salinan kad pengenalan, sijil-sijil persekolahan dan sijil-sijil yang berkaitan. Alamatkan permohonan ke:

YANG DIPERTUA,
MAJLIS DAERAH GERIK,
JALAN HAJI MEOR YAHAYA,P/s: Khas untuk calon yang dipanggil ke sesi temuduga Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 pada 09 Disember 2014 - 15 Januari 2015 ni. Dapatkan panduan temuduga lengkap di sini.Daftarkan emel di bawah. Ini akan membolehkan kami menghantar iklan-iklan jawatan kosong terkini seluruh negara dan tips-tips berkaitan kerjaya terus ke dalam emel anda. Masukkan emel di bawah sekarang!

Delivered by FeedBurner

No comments:

Post a Comment

Sila tinggalkan komen atau pendapat anda. Terima kasih!