Jawatan Kosong (SPRM) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Bulan Disember 2014

Jawatan Kosong SPRM
Jawatan Kosong (SPRM) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Disember 2014.

Tarikh tutup: 04 Disember 2014.

Pada awal tahun 1959, usaha-usaha untuk memerangi rasuah (ketika itu Malaya) telah dijalankan oleh dua buah entiti yang masing-masing menumpukan kepada penyiasatan dan pencegahan. Siasatan kes-kes rasuah telah ditugaskan ke Unit jenayah Khas daripada Jabatan siasatan jenayah Polis Diraja Malaysia manakala agensi Pencegahan Rasuah telah ditubuhkan di Jabatan Perdana Menteri untuk menguruskan aspek mencegah. Perkara-perkara yang berkaitan dengan pendakwaan adalah di bawah bidang kuasa peguam negara.

Memandangkan hakikat bahawa aktiviti-aktiviti Pencegahan Rasuah kemudian dijalankan oleh tiga agensi-agensi yang berbeza, kerajaan telah memutuskan untuk menggabungkan tugas penyiasatan, pencegahan dan pendakwaan di bawah satu payung dengan merangka agensi Pencegahan Rasuah (BPR) pada tahun 1967 selaras dengan Akta Pencegahan Rasuah, 1967. Pada tahun 1973, BPR yang menukar namanya kepada dalam negara Biro daripada penyiasatan (NBI) mengikut kelulusan NBI Akta 1973, menjadi sebuah Jabatan yang hanya di bawah Kementerian rumah dan dengan kuasa-kuasa yang lebih besar untuk menyiasat kes-kes rasuah yang termasuk kepentingan negara. Seterusnya, dalam usaha untuk menjadi pakar di badan Pencegah rasuah dari segi peranan dan fungsi, NBI adalah dinamakan semula kembali kepada BPR pada tahun 1982 dengan 1982 Akta BPR yang sekaligus menjadikan BPR sebagai sebuah entiti yang tunggal dan khas dalam memerangi rasuah di Malaysia.

Permohonan adalah dipelawa kepada warganegara Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas, berlayakan dan berminat bagi mengisi kekosongan jawatan Kosong di (SPRM) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia seperti yang diiklankan berikut :

01. Pegawai Pengurusan Media & Pengurusan Krisis

Cara memohon:

a) Sila klik pautan di bawah untuk melihat iklan asal, bidang tugas serta kelayakan diperlukan:


b) Pemohon yang berminat dipelawa menghantar 'resume lengkap', cover letter dan salinan dokumen yang diperlukan ke alamat emel yang dinyatakan di bawah:

--> [email protected]P/s: Khas untuk calon yang dipanggil ke sesi temuduga Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 pada 09 Disember 2014 - 15 Januari 2015 ni. Dapatkan panduan temuduga lengkap di sini.Daftarkan emel di bawah. Ini akan membolehkan kami menghantar iklan-iklan jawatan kosong terkini seluruh negara dan tips-tips berkaitan kerjaya terus ke dalam emel anda. Masukkan emel di bawah sekarang!

Delivered by FeedBurner

No comments:

Post a Comment

Sila tinggalkan komen atau pendapat anda. Terima kasih!