Ujian Psikometrik SPA - Jawatan Gred 11 & 19

Berikut adalah koleksi contoh soalan Psikometrik Pembantu Awam Gred H11 SPA yang boleh dijadikan rujukan calon peperiksaan.


Di samping itu juga, calon boleh memperolehi koleksi Contoh Soalan Psikometrik Pembantu Awam Gred H11 yang pihak kami keluarkan di bawah untuk dijadikan rujukan peperiksaan Psikometrik nanti.

Akhir sekali, anda juga boleh membuat semakan temuduga Pembantu Awam Gred H11 di akhir post ini.

Ujian Psikometrik, ujian getir tambahan terbaharu SPA (dan ramai calon terlopong sebab tak tahu apa benda alah ni).


Rasanya masih belum terlambat untuk kami di Tim BlogTipsKerjaya untuk mengucapkan Takaballahu minna wa minkum sempena lebaran yang mulia ini.

Kita tak mahu cakap banyak. Bak kata orang, sembang kencang pun tak guna kalau tadak hasil. Cakap biar sikit, tapi impak besar.

Kami di BlogTipsKerjaya just nak gtaw perkembangan terkini mengenai pengambilan SPA. Bermula kini, kesemua calon yang terpilih dipanggil SPA dikehendaki melalui satu lagi ujian getir dalam hidup korang. Ujian itu dinamakan sebagai ujian psikometrik.

Baca juga perkongsian kami mengenai - 3 tips lulus psikometrik Pembantu Setiausaha Pejabat N19

Khabarnya - ujian psikometrik SPA ni untuk kesemua jenis jawatan. Tapi itu baru khabar angin. Jangan percaya dulu.

Paling dekat ialah ujian psikometrik untuk pengambilan jawatan Pembantu Awam Gred H11. Anda akan menduduki ujian psikometrik ini pada 25 Jun hingga 10 Julai ini.

Bergantung kepada jadual yang anda perolehi. Yang ini bukan cobaan ya, ini betul-betul kejadian. Ko tak duduk, ko tanggung la..

Ujian psikometrik spa pembantu awam gred H11

Belum semak bila ujian psikometrik anda? Nah link semakan :


Untuk jawatan-jawatan SPA yang lain, nanti kami kaborkan.

Tak pernah duduk ujian ni kan?

Tak tahu macamana rupa benda alah ni kan?

Nervous, geram dan malas? Biasa. Semua pon camtu kot.

Penerangan Format Ujian Psikometrik Sektor Awam

Calon-calon adalah dikehendaki menjawab item-item yang mengukur personaliti calon iaitu :


  • kepimpinan,
  • kebolehan sosial,
  • komunikasi,
  • toleransi,
  • kerjasama,
  • kestabilan emosi,
  • integriti,
  • disiplin
  • kejujuran.


Sebenarnya ujian ini adalah olahan semula dari seksyen yang lama iaitu Seksyen Sahsiah dan Minat yang kemudian ditukar menjadi seksyen psikometrik dan seterusnya kini dipanggil sebagai ujian psikometrik.

Terdahulu, seksyen sahsiah diri dan minat (format 2009 – 2012), soalan-soalan yang diajukan adalah berkaitan dengan situasi di mana anda ditekan dengan had masa untuk mengeluarkan apa yang ada dalam diri calon.

Format soalan dan pilihan jawapan juga tidak tetap. Ianya hanya menyatakan ‘Aneka Pilihan Jawapan’ sahaja.

Anda berkemungkinan hanya diberi 2 atau 3 pilihan jawapan (Ya atau Tidak), (Betul atau Salah), (Ya atau Betul atau Tidak Pasti)

Ataupun 4-5 jawapan yang menguji keyakinan anda (Sangat Setuju, Setuju, Tidak Pasti, Tidak bersetuju, Sangat Tidak Bersetuju) sebagai gambaran keyakinan anda dalam membuat keputusan.

Secara ringkas, ia adalah cerminan siapa diri anda dan bagaimana calon menjalani hidup harian. Sikap calon, cara pemikiran calon, tindakan calon; terhadap diri sendiri dan persekitaran.

Contoh Soalan Ujian Psikomterik SPA

1. Saya peka kepada perubahan persekitaran.

a. Kerap
b. Tidak pasti
c. Kadang-kadang

2. Saya tidak peduli jika rakan saya gagal.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

3. Saya suka melayan tetamu yang datang ke rumah saya.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang

4. Saya lebih banyak mendengar daripada berkata-kata.

a. Setuju
b. Tidak setuju
c. Tidak pasti

5. Saya merasa terganggu apabila orang lain menggangu kerja saya.

a. Ya
b. Tidak
c. Tidak pasti

Cadangan bacaan untuk anda, sila baca artikel bertajuk ujian psikometrik SPA- kemasukan ke dalam perkhidmatan awam sebelum berbuat apa-apa.

Dalam artikel komprehensif tersebut semua mengenai ujian ini dijelaskan. Merangkumi istilah psikometrik, sejarah, format, sukatan ujian, contoh soalan matematik, contoh soalan psikologi dan lain-lain.

Tapi sebelum tu, sila isikan emel anda dalam ruangan di bawah dahulu.



Daftarkan emel di bawah. Ini akan membolehkan kami menghantar iklan-iklan jawatan kosong terkini seluruh negara dan tips-tips berkaitan kerjaya terus ke dalam emel anda. Masukkan emel di bawah sekarang!





Delivered by FeedBurner



Rujukan khas psikometrik SPA

No need to worry. Kami kan ada. Kami cadangkan anda baca satu rujukan khusus untuk ujian psikometrik. Ini edisi 2019. Rujukan ini istimewa.

Tak jamin lulus, tapi sekurang-kurangnya anda ada idea apa barang ujian ni. Tak lah duduk terkedip-kedip saja menatap skrin masa ujian nanti.


contoh soalan ujian psikometrik SPA
Ini adalah PRODUK DIGITAL (pdf) dan bukan buku fizikal. Anda akan dapat akses ke laman download selepas bayaran disahkan.

Sekian dahulu, kami pun nak sambung beraya. Moga berjaya dalam ujian ini. Kalau lulus, jangan lupa bagi tahu di ruangan komen nanti ya.

Dah baca kisah Ali dan ujian psikometrik? Banyak nasihat yang tersirat dalam post tu.

Oh.. ya, lastly kepada yang tak selalu beli online dan mungkin perlukan bantuan cara beli rujukan khas ni, boleh dapatkan bantuan kami melalui Whatsapp.

Klik sini untuk terus Whatsapp

Semakan temuduga Pembantu Awam Gred H11

Bagi yang dipanggil ke temuduga untuk jawatan Pembantu Awam H11.

Panggilan sudah dikeluarkan oleh SPA untuk menapis calon yang layak di tempatkan di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan (SUK Negeri Sembilan).

Tarikh temuduga adalah pada 14 Oktober 2019 - 18 Oktober 2019 ini.

Sila semak semula nama anda di bawah untuk memastikan memang anda layak.


Tahniah jika dipanggil! Nampaknya, dah boleh mula buat persiapan terbaik untuk ke temuduga ni.

Antaranya, anda boleh baca koleksi 250 contoh soalan temuduga (dan skema jawapan sekali) ini.

Gud luck!

No comments:

Post a Comment

Sila tinggalkan komen atau pendapat anda. Terima kasih!