Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Antidadah

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Antidadah

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Antidadah. Tgh cari rujukan contoh soalan peperiksaan Pembantu Antidadah? Teruskan bacaan, if yes adalah jawapan anda.

Jualan rujukan Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Antidadah sudah dibuka. Malangnya tempoh jualan adalah terhad sehingga 6 November 2019 sahaja! Jadi buat tempahan sekarang juga. Takut nanti terlepas peluang!

Permohonan jawatan kosong Pembantu Antidadah

Sekiranya korang mahu mengisi jawatan kosong sebagai Pembantu Antidadah secara rasmi di sektor awam, permohonan boleh dilakukan dengan melengkapkan borang SPA8 di Portal SPA8i. Permohonan jawatan Pembantu Antidadah adalah terbuka sepanjang masa dan perlu dibuat secara online.

Jadual kadar gaji Pembantu Antidadah

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Pembantu Antidadah;

Gaji minimum - RM1,352.00
Gaji maksimum - RM4,003.00
Kenaikan Gaji Tahunan - RM100.00

*Di samping elaun-elaun dan imbuhan-imbuhan yang seorang penjawat jawatan Pembantu Antidadah layak terima.

Deskripsi tugas Pembantu Antidadah


Berikut adalah senarai tugas am seorang Pembantu Antidadah :

Mengendalikan pelaksanaan program pemulihan, program pencegahan, penguatkuasaan undang-undang berkaitan dadah dan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh pegawai atasan.

Syarat lantikan dan kelayakan Pembantu Antidadah S19

Calon lantikan terus hendaklah mempunyai :

Kewarganegaraan Malaysia;
Umur 18 tahun atau lebih;

Dan

Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

  • (Gaji permulaan ialah pada Gred S19: RM1,352.00);

Atau

Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan.

  • (Gaji permulaan ialah pada Gred S19: RM1,408.40);

Atau

Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan.

  • (Gaji permulaan ialah pada Gred S19: RM1,464.80).

Dan

Memiliki Kepujian (tidak kurang daripada Gred C) dalam Bahasa Melayu pada tahap Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Sijil Vokasional Malaysia (SVM).

Semakan peperiksaan Pembantu Antidadah S19

MAKLUMAN TERKINI : JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE)
=================

PEMBANTU ANTIDADAH GRED S19 (SEMENANJUNG) - AGENSI ANTIDADAH KEBANGSAAN
TARIKH PEPERIKSAAN : 7 NOVEMBER 2019 (KHAMIS)

Pautan Alternatif:
-----------------

Sila layari laman web:
-----------------

PERHATIAN :
-----------------
"Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan akan dipaparkan di Portal Rasmi SPA dan Laman Facebook Rasmi SPA semasa peperiksaan dijalankan. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!"

*Semua calon akan menduduki peperiksaan pada masa yang sama, bermula pada jam 10:00 pagi hingga 11:00 pagi.

Peperiksaan Pembantu Antidadah S19

Panggilan peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) Pembantu Antidadah S19 untuk tahun 2019 sudah dikeluarkan oleh SPA.

Peperiksaan online Pembantu Antidadah S19 akan dijalankan satu (1) kali dalam bulan November ini.

Kesemua calon adalah dikehendaki menduduki peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam (PSEE) selama sejam untuk setiap sesi peperiksaan yang dijadualkan. Bermula jam10 pagi sampai la jam 11 tepat.

Senario Peperiksaan Pembantu Antidadah S19

Untuk memasuki skim S19 dan layak menyandang jawatan Pembantu Antidadah S19, calon perlu, terlebih dahulu lulus peperiksaan yang disyaratkan.

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan online dan tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut dipanggil untuk menghadiri sesi temuduga yang akan dijadualkan kemudian.

Namun berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan pertama.

Antara sebab yang dikenalpasti : kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam peperiksaan Pembantu Antidadah S19.

Format Peperiksaan Pembantu Antidadah S19

Format Peperiksaan Pembantu Antidadah S19 pada 7 Nov 2019 terdapat perbezaan ketara berbanding tahun-tahun lepas.

Jika anda perasan, format peperiksaan Pembantu Antidadah S19 untuk sesi 2018 berbeza dengan format 2019. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) ada lakukan perubahan drastik untuk format sesi ini.

Format tahun 2018 vs Format tahun 2019

Format Pembantu Antidadah S19 2018

Seksyen A: Pengetahuan Am

Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah


Format Pembantu Antidadah S19 2019

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Sama tapi tak serupa

Nampak macam sama. Tapi tak serupa.

Penilaian tetap 2 (dua) Seksyen tetapi perasan tak, ada perubahan di situ.

Seksyen PENGETAHUAN AM digantikan dengan seksyen KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS.

Jadi jika anda gunakan perkongsian yang dibuat mengenai peperiksaan Pembantu Antidadah S19 sesi 2018 memang anda akan buang masa.

Masa anda akan terbazir dengan baca tip dan trik cara sukses seksyan Pengetahuan Am. Seksyen ini adalah seksyen yang paling banyak makan masa calon sebenarnya.

Elak tersangkut atas pokok

Calon adalah dinasihatkan agar lebih fokus pada seksyen B iaitu kefahaman Bahasa Inggeris. Inilah seksyen yang membuat ramai calon 'tersangkut atas pokok'.

Untuk seksyen A, ia melibatkan penyelesaian masalah. Masalah yang diberi hendaklah diselesaikan dengan menggunakan logik akal.

Berikut merupakan sedikit perkongsian daripada kami mengenai beberapa contoh soalan setiap seksyen dan penjelasan ringkas topik.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Antidadah - Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini mengkehendaki calon menyelesaikan permasalahan yang dikemukakan dengan menggunakan pendekatan kemahiran logik, kemahiran menginterpretasi data dan melalui pemahanan konsep-konsep matematik.

Masalah Alahan

Kebiasaannya, sesetengah calon memang mempunyai 'alahan' terhadap soalan yang berkaitan nombor dan pengiraan.

Namun, jangan terlalu bimbang kerana dalam Peperiksaan Pembantu Antidadah S19, soalan aplikasi konsep Matemaik yang diajukan tidak melebihi sukatan pelajaran di peringkat SPM sahaja. Lega bukan?

Cuma, bukan semua topik Matematik SPM disoal dalam peperiksaan ni. Jadi jangan buang masa study semua topik.

Nak tahu topik yang mana?

Rujukan yang akan kami edarkan di bawah akan menjelaskan semuanya.

Melalui pemerhatian yang dilakukan juga, kami cerakinkan soalan dalam Seksyen A ini kepada 4 bahagian utama iaitu;

  1. Penyelesaian Masalah
  2. Menginterpretasi Data
  3. Soalan Matematik
  4. Pemerhatian dan Logik (lebih kurang IQ test)

Beberapa Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Antidadah - Daya Menyelesaikan Masalah


1. Negara ABC mempunyai bangsa X seramai 0.47 juta orang. Bangsa Y pula seramai ¼ daripada bilangan Bangsa X. Manakala Bangsa Z adalah seramai ¾ dari bilangan bangsa Y. Berapakah jumlah Bangsa Z di negara ABC itu?

A) Bangsa Z : 72 956 Orang
B) Bangsa Z : 88 125 Orang
C) Bangsa Z : 117 500 Orang
D) Bangsa Z : 150 750 Orang

2. BoboBoi baru pulang dari kedai buku. Sebuah buku rujukan yang baharu saja dibeli oleh BoboBoi mengandungi lima halaman awal, 441 halaman bahagian teks dan 6 halaman bahagian akhiran. Semua muka surat bercetak. Berapakah bilangan helaian kertas dalam buku rujukan BoboBoi tersebut?

A) 454
B) 228
C) 452
D) 226

3. Ashtilah seorang gadis yang cantik dan bersopan. Dia dapat menjawab 6 soalan Sains dalam masa 9 minit. Berapakah jumlah soalan Sains yang boleh dijawab oleh Ashtilah dalam masa 1 jam 15 minit?

A) 55 soalan
B) 50 soalan
C) 40 soalan
D) 45 soalan

4. Humairah ialah adik kepada Ashtilah. Humairah mempunyai wang sebanyak RM450 di sebuah bank X dengan kadar faedah 4.5% setahun. Kirakan tempoh masa setahun pinjaman Humairah untuk mendapat dividen sebanyak RM81?

A) 4 tahun
B) 3.5 tahun
C) 5 tahun
D) 4.5 tahun

5. Harga 40 biji Durian D24 ialah RM380. Berapakah harga purata sebiji Durian D24?

A) RM 10.00
B) RM 09.00
C) RM 08.50
D) RM 09.50

6. Bongkah Q lebih ringan daripada bongkah S, bongkah R lebih ringan daripada bongkah P dan bongkah Q lebih berat daripada bongkah P.

Susun bongkah bermula dengan yang paling berat.

A) R, P, Q, S
B) S, P, Q, R
C) R, Q, P, S
D) S, Q, P, R

Untuk contoh soalan lengkap (dengan huraian jawapan) bagi seksyen A Pembantu Antidadah S19 ini. Anda boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Pembantu Antidadah di bawah.

Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Antidadah - Kefahaman Bahasa Inggeris

Inilah seksyen 'killer' yang 'membunuh' peluang ramai calon. Walau maciam mana pun, soalan yang diketengahkan dalam seksyen B ini masih tidak melebihi sukatan dalam yang sudah anda pelajari sewaktu SPM.

Soalan diolah dalam bentuk, sama ada : petikan ringkas dan diikuti beberapa soalan pemahaman atau soalan berkaitan grammar atau vocabulary.

Contoh soalan adalah seperti berikut :

1. The sentence below does not have any punctuation. Choose the option with the correct punctuation.

i am a good runner

A. i am a good runner.
B. I am a good runner
C. Im a good runner.
D. I am a good runner.

2. Haninah has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A. Haninah has three animals in total.
B. Haninah has more cats than dogs.
C. One of Haninah’s cats is black.
D. All of Haninah’s dogs have spots.

3. For the little boy, a lolly was tangible, whereas a promise was not.

The word tangible in this sentence means:

A. basic
B. untouchable
C. actual
D. edible

4. Please read the following sentence.

Once Adrianna lifted her pen and made a start, writing the essay became easy.

If we change the start of the sentence to:

Writing the essay became easy ....

What will the ending be?

A. after starting.
B. after lifting her pen.
C. once Adrianna lifted her pen and made a start.
D. once she lifted her pen and made a start.

5. The boy’s incorrigible behaviour puzzled his sister.

The word incorrigible in this sentence means:

A. appalling
B. reformed
C. incurable
D. frustrated

6. A cooking utensil with a wide, flat blade that is not sharp, used especially for lifting pan; this tool called a..

A. whisk
B. colander
C. spatula
D. ladle

Untuk contoh soalan lengkap (dan skema jawapan) bagi seksyen B Pembantu Antidadah S19 ini. Anda boleh dapatkan rujukan contoh soalan peperiksaan Pembantu Antidadah di bawah.

Rujukan Penuh Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Antidadah

Untuk sesi November 2019, rujukan penuh kali ini telah dikemaskini dengan format terbaharu peperiksaan online SPA yang berbeza daripada sesi terakhir peperiksaan.

Contoh-Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Antidadah


Kenapa korang kena dapatkan rujukan penuh Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Antidadah ni?

  1. Nota Ringkas & padat (jimat masa persediaan anda)
  2. Contoh Soalan (biasakan anda dengan format)
  3. Skema jawapan (menambah kepandaian anda)

Cara beli rujukan penuh contoh soalan peperiksaan Pembantu Antidadah

Arahan:
  1. Klik button tempah 'Tempah Sekarang' di atas atau klik Rujukan Penuh contoh soalan peperiksaan Pembantu Antidadah.
  2. Scroll ke bawah dan pilih pakej sama ada nak Platinum, Gold, Super atau Basic.
  3. Scroll ke bawah dan masukkan alamat emel ke dalam ruang disediakan, kemudian klik button 'Proceed to Checkout'.
  4. Tunggu cara pembayaran akan dihantar melalui emel (yang anda masukkan tadi).

Pasti lulus ke kalau saya beli rujukan ini?

Kami tak janjikan anda lulus. Apa yang kami sediakan adalah rujukan termasuk nota, contoh soalan dan penerangan jawatan untuk memudahkan persediaan peperiksaan Pembantu Antidadah anda.

Pernah beli buku rujukan SPM? Camtula lebih kurang situasinya.

Jika ianya tidak membantu saya?

Jangan bimbang. Jika anda hadir peperiksaan dan dapati eBook ini langsung tidak membantu, boleh buat permohonan pengembalian wang dalam tempoh 24 jam selepas peperiksaan. Duit anda dapat, rujukan anda simpan. Kami sedekah. No problem.

Namun, pastikan anda dah baca dan buat semua latihan dalam rujukan ini. Kami yakin ianya bakal membantu anda :)

Demikianlah adanya.

Sedikit sebanyak contoh soalan peperiksaan Pembantu Antidadah yang akan anda hadapi pada tanggal 7 Nov 2019 nanti.

Contoh soalan yang kami bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Bagi calon yang pertama kali dipanggil menduduki, baca dahulu tutorial cara-cara menjawab peperiksaan online SPA yang kami sediakan.

Selamat menduduki peperiksaan!

Daftarkan emel di bawah. Ini akan membolehkan kami menghantar iklan-iklan jawatan kosong terkini seluruh negara dan tips-tips berkaitan kerjaya terus ke dalam emel anda. Masukkan emel di bawah sekarang!





Delivered by FeedBurner

No comments:

Post a Comment

Sila tinggalkan komen atau pendapat anda. Terima kasih!